Artikel opslaan

1. Je lijkt op moppersmurf

Over het algemeen sta je vrolijk in het leven, maar de laatste tijd begin je steeds meer op moppersmurf te lijken.

Net als moppersmurf betrap jij jezelf op uitspraken als: ik haat.. regen, files, afwassen, sporten, poepende duiven, kapotte panty’s, ouder worden of vul zelf maar in.

Natuurlijk, veel mensen hebben een hekel aan dit soort dingen. Zij mopperen er alleen niet de hele dag over, omdat ze hun geluk er niet vanaf laten hangen.

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je hebt kritiek op jezelf

Een ander signaal dat je mentale gezondheid meer aandacht verdient, is als je niet alleen moppert op je omgeving en omstandigheden – maar ook op jezelf.

Als er iets misgaat, dan betrek je dat direct op jezelf. En gaat er iets goed? Dan was dat gewoon een toevalstreffer. Deze manier van denken is ontzettend schadelijk voor je zelfvertrouwen.

Probeer in plaats daarvan meer compassie voor jezelf te hebben. Observeer wat er gebeurt in je hoofd en verplaats daarna je aandacht naar iets positiefs. Bijvoorbeeld iets dat wel goed ging, de mensen die van je houden of positieve eigenschappen.

3. Het dagelijks leven voelt als sleur

Je doet elke dag ongeveer hetzelfde, je komt dezelfde mensen tegen en het voelt allemaal vrij nutteloos. Kortom, je leven is één grote grijze brij zonder veel plezier of bezieling.

Je bent niet gelukkig, maar ook niet echt ongelukkig. Toch is het belangrijk om in actie te komen, want hoe langer je in deze sleur blijft hangen, hoe meer energie het uit je leven zuigt. Onderneem iets nieuws, lees een inspirerend boek of zet je in voor een goed doel.

4. Je hebt het gevoel dat je nergens bij hoort

Mentale problemen kunnen ook te maken hebben met eenzaamheid. Voel jij je buitengesloten of een vreemde eend in de bijt die nergens bij hoort? Dan kan dat zorgen voor boosheid, verdriet en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Neem deze gevoelens serieus. Bedenk dat jij goed bent zoals je bent en ga actief op zoek naar mensen die hetzelfde in het leven staan als jij. Bijvoorbeeld via een vereniging, vrijwilligerswerk, sportclub, online community of evenement.

5. Je bent niet vooruit te branden

Je voelt je futloos en hebt nergens zin in. Eenvoudige klussen lijken een enorme uitdaging en activiteiten waar je vroeger blij van werd, sla je nu liever over.

Vraag jezelf af waarom je je zo voelt. Soms is er een eenvoudige verklaring zoals ziekte of een ingrijpende gebeurtenis.

Is er geen duidelijke reden voor jouw gebrek aan energie en motivatie? Besteed dan aandacht aan je mentale gezondheid door jezelf weer helemaal op te laden.

6. Jouw handen en voeten lijken ijsklompjes

In de winter hebben veel mensen last van koude handen en voeten. Maar er kan nog een andere oorzaak zijn voor koude handen en voeten, namelijk stress.

Bij stress maakt jouw lichaam zich namelijk klaar om te vechten of vluchten. Je bloedvaten vernauwen zich en al je bloed gaat naar de essentiële organen zoals je hart, longen en lever. Hierdoor stroomt er minder bloed naar je handen, voeten, oren en neus. Met als gevolg: ijsklompjes.

Lijken jouw handen en voeten op ijsklompjes? Check dan je stressniveau en neem zo nodig maatregelen.

7. Je zicht gaat plotseling achteruit

Wist je dat oogproblemen te maken kunnen hebben met een slechte mentale gezondheid? Merk je dat je de laatste tijd slecht ziet, vermoeide ogen hebt of niet kunt focussen? Sta dan stil bij je mentale gezondheid.

Stress, vermoeidheid, overmatig beeldschermgebruik en slecht voor jezelf zorgen, kunnen de oorzaak zijn. Heb je hier last van? Neem dan voldoende rust, ga vaker naar buiten en eet gezond.

8. Je hebt nachtmerries of je slaapt slecht

Somberheid, angst en stress zorgen ervoor dat je moeilijk in slaap valt, ligt te piekeren of nare dromen hebt. Ook adhd of de overgang kunnen een rol spelen.

Er zijn verschillende tips om beter te slapen. Denk aan: slapen in een donkere kamer, geen beeldschermen voor het slapen en elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan.

Daarnaast zijn er specifieke trucs die je kunt uitproberen. Bijvoorbeeld: je zorgen op papier zetten, ontspanningsoefeningen doen of overdag gebruik maken van een daglichtlamp.

9. Je bent vergeetachtig

Een slechte mentale gezondheid heeft effect op je geheugen en je vermogen om herinneringen op te slaan. Als je veel aan je hoofd hebt, dan is er in je hersenen minder ruimte voor andere dingen.

Vergeet je steeds waar je spullen zijn, wanneer je met iemand hebt afgesproken, of de hond al eten heeft gehad of wat je zojuist hebt gelezen? Gun je hersenen dan meer rust.

Creëer bijvoorbeeld ruimte in je hoofd door te mediteren. Ook sporten, wandelen en creatieve bezigheden zijn een goede manier om je hersenen te laten herstellen.

10. Pukkels en vlekjes nemen je huid over

Als je goed in je vel zit, dan ziet je vel er vaak goed uit. Denk maar aan iemand die straalt omdat ze verliefd is of net terug is van een fantastische vakantie.

Andersom kan een slechte mentale gezondheid huidproblemen uitlokken zoals pukkels, eczeem, rosacea en psoriasis. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stresshormonen in je bloed.

Het vervelende is, dat je je door een onrustige huid onzeker kunt voelen. Hierdoor houd je het probleem in stand. Doorbreek die cirkel door goed voor je huid én je mentale gezondheid te zorgen.

11. Je voelt je wiebelig

Je kunt je letterlijk en figuurlijk wiebelig, instabiel of uit balans voelen door emotionele of psychische klachten. Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt op gebeurtenissen in je leven, dan mis je namelijk grip en houvast.

Tegelijkertijd is je evenwichtsorgaan sterk verbonden met het gevoelssysteem in je hersenen. Als je emotioneel of psychisch uit balans bent, dan kun je evenwichtsproblemen of last van duizeligheid krijgen.

Ervaar je een gevoel van instabiliteit? Zorg dan voor minder prikkels. Zo maak je je leven weer behapbaar en overzichtelijk, waardoor je steviger in je schoenen staat.

12. Je ziet de toekomst somber in

Een positieve kijk op de toekomst is een belangrijk kenmerk van een goede mentale gezondheid. Optimisme zorgt ervoor dat je ergens naartoe wilt werken of aan wilt bijdragen. Ook helpt het je om te gaan met tegenslagen.

Zie jij de toekomst somber in? Dan word je op den duur lusteloos en onverschillig. Tijd dus om daar wat aan te doen, want ook jij hebt de kracht om het verschil te maken.

Het boek ‘Kom maar op’ van Jelle kan je hierbij helpen. Het laat zien hoe je kunt werken aan je mentale gezondheid en tegelijkertijd kunt bijdragen aan een betere wereld. Juist in onzekere tijden.

Voel je je ontevreden met je leven?

Ontevreden over je leven Bundel

Weet je - je bent niet alleen. We voelen ons allemaal weleens ontevreden met ons leven.

Deze cursus is ontwikkeld om je op weg te helpen richting een opwaartse spiraal. We kunnen niet in één keer al je problemen oplossen, maar we kunnen wel je perspectief veranderen en in beweging komen richting een betere situatie.

Gebruik deze cursus als startpunt van een nieuw begin.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test