1. Koffieautomaat betekent niet automatisch koffie
Koffie is onze ‘drug of choiche’. Niet alleen omdat het je ‘s ochtends lekker wakker maakt, maar ook omdat het zo gezellig is. Toch is overmatig koffiegebruik op kantoor voor veel mensen een probleem.
Waarom? Koffie is bijzonder verslavend. Wanneer je je koffieschema doorbreekt (bijvoorbeeld wanneer je minder of later koffie drinkt dan normaal) ontstaan er binnen enkele uren ontwenningsverschijnselen. Denk je dat dit onzin is? Drink morgen dan eens een dagje geen koffie, en kijk wat er gebeurt. Sommige mensen hebben nergens last van, terwijl veel anderen de hele dag last hebben van hoofdpijn, concentratieproblemen en een acuut gebrek aan humor.
Wanneer je een kop koffie drinkt duurt het tot zo’n 10 uur voordat de caffeine voor 75% is afgebroken in je lichaam. Dat wil dus zeggen dat de caffeine je slaap kan beïnvloeden wanneer je na de lunch koffie drinkt. Door te stoppen met koffie, of door drastisch te minderen, wordt je energie niveau stabieler en word je frisser wakker.
Maar hoe pak je dat aan?
- Bouw je koffie gebruik rustig af. Ga naar twee kopjes per dag, dan naar een kopje per dag aangevuld met een kop zwarte thee, dan helemaal over op groene thee.
- Caffeine vernauwt de bloedvaten in je hersenen. Wanneer je stopt met caffeine verwijden deze bloedvaten waardoor je hoofdpijn ervaart. Ginseng kan je helpen je bloedvaten te verwijden wanneer je nog koffie drinkt, waardoor je later minder last zult hebben van hoofdpijn. Gebruik dus ginseng als je nog koffie drinkt en stop met ginseng als je net bent gestopt met koffie.
- Vind je energie terug door dieper adem te halen gedurende de dag.
- Voel je je moe zonder koffie? Geef je lichaam dan rust. Je hebt caffeine gebruikt om moeheid te onderdrukken. Nu je dit niet meer doet vraagt je lichaam om de rust die het al die tijd nodig had. Gun jezelf dus rust om te herstellen.
- Vervang je koffieritueel door iets zonder caffeine. Een goed alternatief is (groene) thee. Heb je soms behoefte aan iets minder waterigs? Probeer dan een chai latte. Pas op met decaf, vanwege de hoge zuurgraad is dit niet goed voor je gezondheid.
- Drink veel water.
- Merk hoe fijn je je voelt nu je niet meer afhankelijk bent van koffie. Je lichaam voelt zich erg tevreden zonder die caffeine rushes die worden gevolgd door een koffie dip.
Nog wat tips:
- Filterkoffie bevat meer caffeine dan espresso.
- Bij maximaal één kopje koffie per dag heb je waarschijnlijk geen last van ontwenningsverschijnselen.
- Las af en toe een koffievrije dag in.
- Bouw rustig af als je weer eens hebt opgebouwd. Dus geen koffievrije dag na een dag met drie mokken filterkoffie. Dat komt je werkprestaties waarschijnlijk niet ten goede.
- Bouw af gedurende de werkweek en kick af in het weekend om je werkprestaties niet in de weg te zitten.
- Ga slapen als je hoofdpijn hebt. Aan paracetamol wordt vaak caffeine toegevoegd, geen goed idee dus.
- Drink geen frisdrank, daar wordt ook caffeine ingestopt.
- Precies, ook geen Red Bull.
Stoppen of drastisch minderen met koffie is voor sommige mensen bijzonder lastig. Hoe lastiger het voor je is, des te meer profijt je ervan zult hebben. Dus gooi jezelf eens in het diepe en probeer het!
Ben je klaar voor een positieve spiraal?
Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
2. Gooi je mailbox leeg
Mail is een probleem. Er is te veel, het wordt steeds meer en de gereedschappen om er vanaf te komen worden nauwelijks beter. Het is in veel beroepen tegenwoordig bijna een dagtaak om de mail bij te houden. Geen wonder dat je soms het idee hebt dat je niets hebt bereikt, terwijl je toch de hele dag hard hebt gewerkt!
Stop mail terug in zijn doosje. Laat het je werkleven niet beheersen en zet email terug op zijn plaats. Hier een aantal tips:
- Check je mail op vaste tijden. Dat betekent dus dat je je mailprogramma uitschakelt, je notificaties uitschakelt en de mail opent op vaste tijden. Op die manier wennen mensen eraan dat je niet direct bereikbaar bent via email. Er ontstaan minder ‘chatgesprekken’ (gesprekken waarbij twee mensen tegelijkertijd online zijn en constant heen en weer blijven mailen) waardoor je minder mail ontvangt. Je bespaart tijd omdat je efficiënter werkt en je bent niet de hele dag met je mail bezig.
- Maak het checken van je mail niet je eerste taak op een dag. Doe eerst iets waardevols, een taak waarvoor je echt wordt ingehuurd. Check dan pas je mail. Zo voorkom je dat je mailbox je hele dag gaat domineren.
- Werk van beneden naar boven. Beantwoord/verwijder/archiveer/delegeer de oudste mails eerst, en werk zo één voor één naar boven. Net zo lang totdat je mailbox leeg is. Precies, leeg. Laat geen mailtjes in je inbox staan maar werk alles weg. Een lege inbox geeft zoveel rust en controle dat je al snel niet meer zonder kunt!
- Gebruik regels/filters in je email programma om onnodige mail direct door te bonjouren naar de prullenbak.
- Schrijf taken die je via de mail binnen krijgt op je TODO lijst. Archiveer vervolgens de mail. Je inbox is geen takenlijst. Als je je inbox als takenlijst gebruikt dan zul je nooit een lege inbox ervaren, en zul je altijd ‘vergiftigd’ worden door je mailbox.
- Stuur kortere emails, en gebruik ‘als… dan’ regels om te voorkomen dat je reply’s ontvangt. “Als je Karin kunt bereiken, zeg dan dit en dat. Als dat niet lukt, doe dan zus en zo.”
- Wikkel zaken zo snel mogelijk af. Dus niet “Wanneer komt het jou uit om af te spreken?” maar “Ik stel voor dat we woensdag om 11:00 afspreken bij huppeldepup. Als dat niet mogelijk is dan is donderdag 14:00 bij huppeldepup ook een optie.”
Vroeger zaten we ook niet constant bij de brievenbus te wachten. Waarom zouden we dat bij de digitale variant van post wel doen? Ja, het is sneller en dynamischer, maar dat wil niet zeggen dat je je leven door email moet laten beheersen.
3. Werk in een ‘schone’ omgeving
Simpel: ruim je bureau op. Organiseer je werkmappen en bestanden. Werk zonder afleidingen, zet je mobiel op ‘niet storen’, schakel alle notificaties uit. Neem liever af en toe een moment om Facebook te checken, in plaats van dat je iedere update direct bekijkt.
Zorg voor een ‘schone’ werkomgeving, zonder storende elementen. Hoe minder je wordt afgeleid, des te makkelijker het is om in de productieve flow te komen, des te beter werk je aflevert en des te beter je je voelt.
Wat een beetje orde al niet voor je geluksgevoel en je carriere kan betekenen!
4. Detox je werkschema
Maak je werkdag eenvoudiger, niet ingewikkelder. Doe geen overbodige dingen, organiseer geen overbodige vergaderingen (vergader alleen als de bijeenkomst een concreet doel heeft en als duidelijk is wat de volgende stappen zijn en wie ze gaan uitvoeren).
Wees kritisch op de projecten en verantwoordelijkheden die je aanneemt. Als een project geen waarde toevoegt, zorg dan dat je er vanaf komt! Lees voor meer tips hierover: Neem Afscheid van je Loze Projecten: 5 Stappen.
5. Stop wat natuur in je werkdag
Haal meer natuur in je werkdag om zowel je lichaam als je geest zuiver en gezond te houden. Hoe?
- Zorg dat je regelmatig direct daglicht krijgt. Ga even naar buiten tijdens je pauze, haal een frisse neus en laat aan je lichaam zien dat het nog steeds dag is. Op die manier blijf je fris en alert, en voorkom je dat je lichaam zich (vanwege het beperkte licht) gaat voorbereiden op de nacht.
- We kunnen niet constant pieken. Ga bewust met je energie om zodat je meer voor elkaar krijgt. Werk hard voor anderhalf uur en neem vervolgens een periode om te herstellen. Door regelmatig tussendoor bij te komen voorkom je dat je jezelf uitput. Volg je natuurlijke ritme, je bent geen robot. Hier leer je veel beter met je energie om te gaan.
- Zet een plant op je bureau. Planten maken je productiever, minder gestrest en gelukkiger. Dat is wetenschappelijk bewezen, dus tijd om wat groen op je bureau te zetten!
- Beweeg tijdens je werkdag. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens je pauze, loop af en toe doelloos heen en weer met een stapel papier (dat doen al je ‘drukke’ collega’s ook, dus maak je geen zorgen. Druk bellend rondlopen ziet er ook goed uit. Laat het klembord echter achterwege, dat maakt mensen zenuwachtig) of spring af en toe lekker op en neer. Doe het desnoods op de gang of in het toilet als je je schaamt. We zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten. Sterker nog, het zorgt ervoor dat je eerder dood gaat. Weer wetenschappelijk bewezen, dus tijd om lekker te springen.
- Adem dieper gedurende de dag. Laat je schouders zakken, ontspan je gezicht, je mond, je tong en kaak. Adem in naar je buik en geef je lichaam de zuurstof die het nodig heeft om je energiek en vrolijk te houden.
- Eet gezonde, natuurlijke, ‘levende’ voeding. Dat wil zeggen, levende planten. Neem een groene smoothie mee naar je werk, eet fruit, lunch met een salade, neem een handje amandelen, eet een avocado met zout en peper als tussendoortje, snack op een wortel of een cherry tomaat. Je begrijpt het idee. Dat soort eten maakt je lichaam gelukkig. Het geeft je geen after lunch dip, geen vier uur dip, geen sugarhigh en geen diabetes. Wetenschappelijk bewezen, dus tijd om planten te eten (nee, niet die plant op je bureau, tenzij je een vensterbanktuintje hebt aangelegd uiteraard)!
- Zet een radio of pc aan met vogelgeluiden. Die vind je gewoon in iTunes Radio of op Spotify. Onbewust geeft dit je het gevoel dat je wordt omringd door natuur. Zelfs als je je favoriete radio station er dwars doorheen draait. Probeer het eens, leuke manier om jezelf onvergetelijk te maken bij je collega’s!
- Hoewel vogels met elkaar twitteren is dit geen natuurlijk gedrag voor mensen. Mensen praten. Dus praat met mensen, is leuk. Net als Twitter.
Zelfs wanneer je wordt omringd door nep-houten IKEA bureau’s, koude computers, stapels dode bomen, goedkope vloerbedekking en gezellige TL verlichting is de natuur aanwezig. Alles is natuur, dus ook je kantoor. En als je een beetje meer in lijn komt met de natuurlijke wereld voel je je een stuk fitter en gezonder. Oók psychisch. Lekker toch?
Reacties
Goed artikel! Bedankt voor de handige tips!
Dat is nieteens zo een gek idee :-). Ga ik over nadenken!
Eerst maar Facebook van je tel halen :-)
Voor de één nuttig, voor de ander onzin, voor de ander een utopie!