Hoe ingewikkeld is jouw leven?
Billy’s oma is onlangs overleden. Dat is natuurlijk treurig. Maar zoals zo vaak wanneer er iemand overlijdt, doe ik nieuwe inzichten op.
Zo was Billy’s oma een fervent kringloopshopper. Ze ging bijna iedere dag wel op pad, op zoek naar mooie spullen om haar huis aan te kleden. Het probleem? Ze woonde inmiddels niet meer in een flinke jaren ’30 gezinswoning. Ze woonde in een appartement met slechts één slaapkamer.
Nu ze is overleden, staat de familie voor de schone taak om het huis leeg te halen. Maar waar begin je? Het antwoord: ergens. Zak na zak vol met kleding ging terug richting de kringloop. En dan zijn er nog alle frutsels, meubels, potjes, bakjes, beeldjes en de collectie aan oude schilderijen.
Maar daar blijft het niet bij. Bij een ander overlijden in de familie waren we wekenlang bezig om de ingewikkelde financiën uit te pluizen. Toegang krijgen tot rekeningen, opzeggen van loterijen en verzekeringen, en ga zo maar door.
Wanneer iemand overlijdt wordt duidelijk zichtbaar hoe ingewikkeld iemands leven daadwerkelijk was.
En het zet me aan het denken: hoe ingewikkeld is mijn leven? De spullen die ik bezit, de financiën, mijn digitale en online leven?
Death-cleaning of gewoon een leuker leven?
In Zweden is een aantal jaar geleden het idee van ‘death cleaning’ (döstädning) populair geworden. Het idee is simpel: je ruimt je leven op wanneer je nog leeft, zodat je niet alleen zelf een fijner leven hebt, maar je ook je nabestaanden al die ellende bespaart.
Het is vooral populair bij oudere generaties, en vaak gaat het ook wel een beetje vanzelf. Billy’s oma heeft bijvoorbeeld enorm moeten downsizen toen zij een aantal jaar geleden verhuisde naar het appartement. En ook mijn ouders ruilen binnenkort de eengezinswoning in Spijkenisse waarin ik grotendeels opgroeide in voor een compacter appartement met uitzicht.
‘Death-cleaning’ en downsizen hebben beiden natuurlijk een enorme overlap met minimalisme en simpel leven. Twee ideeën waar ik al jaren over schrijf (en toepas).
Door je leven te versimpelen of ‘compacter’ te maken:
- Maak je direct je eigen leven lichter, prettiger en luchtiger.
- Vergroot je je veerkracht.
- Bespaar je vaak veel geld, zeker op de lange termijn.
- Maak je ruimte voor een fris begin. Je voelt je niet langer naar beneden getrokken door spullen, verplichtingen en ingewikkelde administratie.
Maar… waar begin je?!
Als je iemand bent waarvan het leven behoorlijk ingewikkeld is geworden, dan loop je al snel tegen dit probleem aan: waar begín ik?!
Start je met je fysieke spullen? Je financiën? Of toch maar bij je digitale warboel van mailboxen, accounts, subscriptions en oude apparaten? Hoe complexer je leven aanvoelt, des te meer je zult willen uitstellen. Je kunt jezelf er niet toe zetten om überhaupt te beginnen.
Ik herken het zelf ook. Vanwege redenen die we in het nieuws kunnen volgen, wil ik overstappen naar een Europese aanbieder voor mijn e-mail. Dat voelt fijner, en zo kan ik bovendien meerdere mailboxen samenbrengen in één mailbox. Het probleem? Overstappen is gedoe. Ik ben al mijn hele leven online, en mijn diverse accounts zijn stuk voor stuk gekoppeld aan Gmail of iCloud.
Dus? Ik stelde het uit. Wekenlang. Dan dacht ik weer even: “ik wil dit nu echt gaan doen”, maar dacht ik na over de enorme berg werk die voor me lag en voelde ik me verlamd.
Maar afgelopen week besloot ik het anders aan te pakken: ”ik begin gewoon ergens, anders gebeurt er niets”. Iets doen is beter dan niets doen. En wanneer je eenmaal in beweging komt, ontstaat er vanzelf momentum.
Dus ik begon: Ik startte met het doorverwijzen van mijn oude mailboxen naar mijn nieuwe Europese mailbox. Die eerste stap kostte vijf minuten, maar zette direct van alles in beweging. De angst voor het ‘gedoe’ werd minder. Ik importeerde mijn oude mailboxen naar mijn nieuwe mailbox – zo gepiept.
Waar lag dan mijn grote twijfel? Het veranderen van de honderden email adressen in al mijn accounts. Ik besloot: ”vanaf nu gebruik ik mijn nieuwe adres, en steeds als ik een mailtje krijg van een dienst, wijzig ik even dat adres”. Ik paste ook direct een paar belangrijke accounts aan.
Kleine stapjes, perfect resultaat. Als ik een maand lang elke dag een paar adressen wijzig, ben ik er al snel doorheen. Het hoeft niet perfect, want perfectie zorgt voor stilstand.
Begin gewoon ergens – nu meteen
Waar hik jij al maanden tegenaan omdat je niet weet waar je moet beginnen? Het uitpluizen van je badkamerkastje, het opschonen van je uitgaven, je auto laten repareren, je foto’s opruimen of de schuur onder handen nemen?
Door te blijven hangen in de chaos, rotzooi en complexiteit doe je jezelf tekort.
Als je weet wat je wilt is het belangrijk dat je gewoon ergens begint. Dat geldt voor alles in het leven, en zéker voor ontspullen en versimpelen. Het voelt vaak onmogelijk om in één middag je doel te bereiken. Zet in plaats daarvan nu een kleine stap.
Doe iets – nu meteen. Breng die zak oude kleding weg, schakel die doorverwijzing in, gooi één crème weg die over datum is. Het maakt niet uit hoe groot de berg werk is die voor je ligt. Je bent begonnen, en dat maakt een enorm verschil.
Niet alleen zal je toekomstige zelf je dankbaar zijn, wellicht bespaar je je nabestaanden en heleboel ritjes naar de kringloopwinkel.
Lekker ontspullen en opruimen

Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.
Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.
In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.
Reacties
Een huis vol spullen van een overleden familielid… bekend fenomeen. Mijn oma is vorig jaar in mei overleden. Het was niet plotseling dus ze heeft bij leven al veel weggegeven. Aan mijn moeder, mijn zus en ik de mooie taak om het huis leeg te maken. Aangezien ze een huurhuis had wilden we het niet te lang laten duren, één maand extra huur betalen was de bedoeling. Het is ons nog gelukt ook!
We kregen hulp van al onze partners en mijn oom. Iedereen stak de handen uit de mouwen, dan kun je veel doen in een paar dagen.
Eerst heeft iedereen eruit gehaald wat ze wilden hebben en toen was het inpakken en sorteren. We hebben het in 5 weken gedaan. De laatste dag met een grote verhuiswagen alles naar de vaalt en kringloop gebracht. Nog even schoonmaken en klaar.
Inderdaad moet je gewoon ergens beginnen. Je pakt wat en doet er wat mee. Voor iedereen die zo’n klus te wachten staat: Niet wanhopen, gewoon beginnen en om hulp vragen van familie en bekenden. De meeste mensen zijn best bereid je te helpen en alleen is zoiets onmogelijk. Dus vraag hulp en pak het aan, er komt een einde aan!
Er is een Nederlandse App die “My Goodbye” heet. Een app waarin je alles kunt vastleggen (wachtwoorden, je wensen, bankgegevens, uitvaartplaylist, mensen die op de hoogte gesteld moeten worden etc. etc.) Je kunt van te voren afspreken welke personen toegang kunnen krijgen tot die informatie als het eenmaal zo ver is. En het is super beveiligd.