Kleine gewoontes voor meer rust
Stress is goed te voorkomen met kleine gewoontes die meer innerlijke rust opleveren. Door dagelijks iets te doen om opbouwende stress te voorkomen, of door deze even te ontladen, kan de spanning nooit te hoog oplopen.
Op deze manier bescherm je jezelf tegen vervelende dingen als overspannenheid of burn-out. Stress kan je leven namelijk goed in de war schoppen als je het te ver laat komen! De volgende kleine gewoontes helpen je dagelijks stress te verminderen en meer rust in je leven te creëren.
1. Stel je doelen voor morgen
Door iedere avond je doelen te stellen, de drie belangrijke taken voor de volgende dag, geef je je dag structuur en kun je makkelijker afstand nemen van je werk. Houd jezelf op koers met wekelijkse doelen en laat je inspireren door de super effectieve 2-urige werkdag.
Zorg dat je voor het slapengaan hebt opgeschreven wat je morgen wilt bereiken. Deze simpele gewoonte zorgt voor geestelijke rust, vermindert stress en maakt je bovendien een stuk productiever.
2. Zorg voor lichamelijke beweging
Spanning ontstaat tussen je oren, maar uit zich vaak lichamelijk. Het is daarom ook mogelijk om deze spanning met lichamelijke activiteit te verminderen. Door te bewegen zul je je echt rustiger gaan voelen.
Zorg dat je iedere dag wat lichamelijke beweging krijgt. Op deze manier kun je de spanning die zich heeft opgebouwd in je lichaam (in je rug, nek en schouders) loslaten.
Goede manieren om opgebouwde spanning uit je lichaam te laten vloeien zijn yoga, hardlopen, wandelen, fietsen, zwemmen, tikkertje spelen met je kinderen of bijvoorbeeld stoeien of vrijen met je partner.
Dwing jezelf niet om lang en intensief te sporten als je daar geen zin in hebt. Zorg gewoon voor wat dagelijkse beweging. Je bereikt meer met wat milde dagelijkse beweging dan één wekelijkse uitputtende sessie in de sportschool.
3. Kom een paar minuten tot rust
Kom dagelijks, liefst aan het einde van de dag, even tot jezelf. Ga zitten op een fijne stoel en zorg dat je niet gestoord wordt. Sluit je ogen, adem een paar keer diep in en uit. Concentreer je op je ademhaling en adem je hoofd leeg.
Voel hoe je bij iedere uitademing meer ontspannen raakt. Doe dit minstens een minuut of twee, en merk hoe je in staat bent om de opgebouwde spanning van de dag zo overboord te zetten en meer rust te verwelkomen.
Door dit dagelijks te doen, en het steeds langer vol te houden, zul je merken dat je je de hele dag rustiger en meer ontspannen voelt, lekkerder in je vel zit, minder snel geprikkeld bent en bovendien lekkerder slaapt.
Kleine gewoontes met veel effect
Stress is niet zo moeilijk buiten de deur te houden als je weet hoe je het dagelijks kunt afbouwen. Door dagelijks afstand te nemen van je werk, tot rust te komen en te bewegen kun je je zelfs in drukke tijden behoorlijk rustig voelen.
Merk je dat je je nog steeds gestrest voelt na het uitvoeren van deze gewoontes? Maak het dan iets intensiever. Beweeg meer, structureer je leven grondiger en mediteer langer.
Tot rust komen – bekijk mijn video
Bekijk hieronder mijn video over het stress actieplan om goed tot rust te komen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.
Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen
Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.
Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
hoi Jelle:)
Alweer een top artikel heb je geschreven. Weet je iets over plankenkoorts en zo ja zou je daar een artikel over willen schrijven? Op internet is er weinig over te vinden.
In alle gevallen bedankt
groetjes
een fan
Fijnn altijd die stukjes over stress te lijf gaan :) Alleen met dat plannen werkt bij mij niet. Ik werk op een klantenservice, dus als er veel mensen bellen, heb ik het druk, en als er niemand belt zit ik me te vervelen.
Erg vervelend om zo weinig controle over je werk te hebben.
Heb je daar misschien ook tips voor Jelle?? :)
Hoi Wella: plankenkoorts is een vorm van faalangst. Over faalangst is op internet veel informatie te vinden. Misschien weet je dit allang, maar ik laat het je voor de zekerheid toch maar even weten :).
In ieder geval is het belangrijk om jezelf af te vragen: voor wie ben je bang, waarom ben je bang om een figuur te slaan, en: wat is het allerergste dat zou kunnen gebeuren (vindt ineens niemand op de hele wereld je meer lief, ga je eraan dood, enz), en is het reëel om van die gedachtes uit te gaan?
Denk daarbij aan die kleuter die niet bovenop een stoel durft te staan als er voor hem/haar wordt gezongen tijdens een verjaardagsfeestje. Vindt niemand die kleuter dan nog lief? Integendeel, zou ik denken… Misschien is jouw plankenkoorts wel op zo’n soort manier ontstaan, ooit?
In dat geval is het handig om contact te maken met dat kind in jou en het alsnog te overladen met complimenten (sowieso geen slecht idee om onszelf wat vaker schouderklopjes te geven :))
Ik roep ook maar wat, maar misschien heb je hier iets aan :).
Sorry, maar is het niet gewoonten ipv gewoontes?
Mooi stukje. Ik vind het zelf ook altijd heel fijn om van te voren te weten hoe de volgende dag er ongeveer uit gaat zien.
Nog een tip; leg alvast spullen klaar/bereid dingen alvast voor voor de volgende dag. Scheelt veel ochtend-stress of zorgt ervoor dat je meteen kunt beginnen aan wat je van plan was.
Annica, het mag allebei:
Woorden die eindigen op een -e hebben meestal zowel een meervoud op -n als op -s. Dat geldt ook voor methode.
Veelal is er sprake van een stijlverschil. Het meervoud op -s is dan iets informeler dan dat op -n. Vergelijk bijvoorbeeld: groenten – groentes, gemeenten – gemeentes, gewoonten – gewoontes.
De meervouden op -s worden zeker in de gesproken taal steeds gangbaarder. Waarschijnlijk komt dat omdat bij het gebruik van -s als meervoudsaanduider het verschil met het enkelvoud goed hoorbaar is, wat bij het meervoud op -n meestal niet het geval is.
Bron: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/542/
Bedankt voor het uitzoeken! Steek ik ook weer wat van op. ;)
Mooi artikel weer, Jelle. Voor mij werkt dat inderdaad als een speer.
het is fijn zo nu en dan met je neus op datgene wat je al wist gedrukt te worden, zeker in tijden dat je zoveel moet en zo weinig tijd of geld hebt en dees te meer stress… top!
Thanks Jelle, Ik moet zeker meer RUST zien te vinden en mij vaker Ontspannen…
Het komt er bij mij op neer dat ik meer moet bewegen.
Het is denk ik een mooie aanvulling aan georganiseerd zijn.
Nu nog tijd vinden voor meer beweging :-s any tips?