Artikel opslaan

Gezond leven is simpel

Gezond leven lijkt tegenwoordig ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Aan de ene kant word je geadviseerd om vooral aan de slag te gaan met producten die als ‘gezond’ in de markt worden gezet door grote bedrijven. Aan de andere kant word je gewaarschuwd voor alle kunstmatige additieven (E-nummers) en leugens die deze producten regelmatig bevatten.

Moet je nu aan de eiwitshakes of niet? Moet je Dr. Frank nu wel of niet geloven? En hoe zit het met al die onderzoeken die iedere dag in de krant verschijnen? Het antwoord is gelukkig bijzonder simpel.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Steek tijd en liefde in echte voeding

Al zo’n 200.000 jaar eten mensen lokaal, natuurlijk voedsel. Er was namelijk niets anders beschikbaar. Deze voeding bestond voor een groot deel uit planten en voor een klein gedeelte uit dierlijke producten.

De laatste eeuwen is ons voedingspatroon langzaam veranderd, en de laatste decennia is het sterk veranderd. Waar voedsel altijd beperkt houdbaar was (met uitzondering van producten als honing), kunnen we bepaalde producten ineens jarenlang bewaren. Voedsel komt in kleurrijke verpakkingen, het wordt aangeprezen op televisie en is sterk bewerkt in grote fabrieken.

Wil je simpel gezond leven? Houd je dan niet bezig met het zoeken naar de ‘meest gezonde’ variant van al dit verpakte voedsel. Ga juist op zoek naar voedsel dat dicht bij de natuur staat, en kies voornamelijk voor planten. De natuur besproeit haar eten niet met chemicaliën en stopt ze niet vol met zout, conserveermiddelen en smaakversterkers.

  • Kies voor echt voedsel waarvoor ons lichaam is ontworpen. Liefst lokaal, biologisch en natuurlijk. Neem bijvoorbeeld een groenteabonnement via Odin of Bio Aan Huis.
  • Steek tijd en liefde in de bereiding van je voedsel. Eet niet kant-en-klaar maar ga op zoek naar lekkere recepten en kom in contact met je eten.
  • Eet rustig, proef alles wat je in de mond stopt bewust.
  • Stop met eten als je geen honger meer hebt.

Wil je meer lezen over de herkenningspunten van echt gezonde voeding? Lees dan dit artikel.

2. Pak overal beweging mee

Zoals je lijf is ontworpen om natuurlijk te eten, is je lichaam ook gebouwd op beweging. Wij mensen zijn niet gemaakt om de hele dag rond te rijden in een auto, voornamelijk te zitten op kantoor en vervolgens te zitten op een bank.

Gezond leven kan alleen als je regelmatig beweegt. Beweging houdt je hart en bloedvaten in vorm, maakt je spieren sterk, houdt je stofwisseling op pijl en doet nog veel meer goede dingen voor je lijf. Betekent dat dat je persé moet sporten om gezond te zijn?

Nee. Je hoeft alleen maar te bewegen, dat wil niet zeggen dat je moet sporten. Beweging kun je overal meepakken zonder moeite. Verkies vanaf nu de trap boven de roltrap, ga lekker aan de slag in het huishouden, ga op de fiets naar de supermarkt, loop langer met je hond, wandel naar het station, speel op je Wii, ga lekker dansen, doe ‘s ochtends wat lichte yoga en ga zo maar door.

Je hoeft niet elke week te ploeteren in de sportschool om gezond te leven. Je moet simpelweg in beweging blijven. Klussen, tuinieren, stofzuigen, shoppen. Allemaal manieren om te bewegen en je lichaam eenvoudig gezond te houden.

3. Geef je geest lucht en ruimte

Stress bouwt zich makkelijker op dan het weer afbouwt. Wanneer je een dag hard hebt gewerkt, dan heb je bijvoorbeeld twee rustigere dagen nodig om te ontstressen.

Het gevaar met stress is dat het zich makkelijk opbouwt, en dat je op een gegeven moment gewend raakt aan de spanning in je lichaam. Je beseft niet eens dat je stress ervaart, je hebt niet door dat je de hele dag met opgetrokken schouders zit te werken.

De gevolgen van stress voor je lichaam zijn groot. Het is makkelijker om gezond te blijven in een ontspannen lichaam met een ongezond eetpatroon, dan met veel stress en gezond en natuurlijk voedsel. Als je je gezond wilt voelen, en op de lange termijn gezond wilt blijven, doe je er goed aan om actief te ontstressen. Liefst iedere dag. Op deze manier kan het stressniveau niet opbouwen, en kan het zichzelf niet versterken.

Je kunt sneller ontstressen als je dat bewust doet, bijvoorbeeld door te mediteren of door bewust te ontspannen. Het is simpel om even alles van je af te laten glijden terwijl je een wandeling door het bos maakt met je hond. Je kunt ook dagelijks je hoofd luchten in een dagboek, of tot rust komen met een kwartiertje stilte.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test