Gezond leven is simpel
Gezond leven lijkt tegenwoordig ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Aan de ene kant word je geadviseerd om vooral aan de slag te gaan met producten die als ‘gezond’ in de markt worden gezet door grote bedrijven. Aan de andere kant word je gewaarschuwd voor alle kunstmatige additieven (E-nummers) en leugens die deze producten regelmatig bevatten.
Moet je nu aan de eiwitshakes of niet? Moet je Dr. Frank nu wel of niet geloven? En hoe zit het met al die onderzoeken die iedere dag in de krant verschijnen? Het antwoord is gelukkig bijzonder simpel.
1. Steek tijd en liefde in echte voeding
Al zo’n 200.000 jaar eten mensen lokaal, natuurlijk voedsel. Er was namelijk niets anders beschikbaar. Deze voeding bestond voor een groot deel uit planten en voor een klein gedeelte uit dierlijke producten.
De laatste eeuwen is ons voedingspatroon langzaam veranderd, en de laatste decennia is het sterk veranderd. Waar voedsel altijd beperkt houdbaar was (met uitzondering van producten als honing), kunnen we bepaalde producten ineens jarenlang bewaren. Voedsel komt in kleurrijke verpakkingen, het wordt aangeprezen op televisie en is sterk bewerkt in grote fabrieken.
Wil je simpel gezond leven? Houd je dan niet bezig met het zoeken naar de ‘meest gezonde’ variant van al dit verpakte voedsel. Ga juist op zoek naar voedsel dat dicht bij de natuur staat, en kies voornamelijk voor planten. De natuur besproeit haar eten niet met chemicaliën en stopt ze niet vol met zout, conserveermiddelen en smaakversterkers.
- Kies voor echt voedsel waarvoor ons lichaam is ontworpen. Liefst lokaal, biologisch en natuurlijk. Neem bijvoorbeeld een groenteabonnement via Odin of Bio Aan Huis.
- Steek tijd en liefde in de bereiding van je voedsel. Eet niet kant-en-klaar maar ga op zoek naar lekkere recepten en kom in contact met je eten.
- Eet rustig, proef alles wat je in de mond stopt bewust.
- Stop met eten als je geen honger meer hebt.
Wil je meer lezen over de herkenningspunten van echt gezonde voeding? Lees dan dit artikel.
2. Pak overal beweging mee
Zoals je lijf is ontworpen om natuurlijk te eten, is je lichaam ook gebouwd op beweging. Wij mensen zijn niet gemaakt om de hele dag rond te rijden in een auto, voornamelijk te zitten op kantoor en vervolgens te zitten op een bank.
Gezond leven kan alleen als je regelmatig beweegt. Beweging houdt je hart en bloedvaten in vorm, maakt je spieren sterk, houdt je stofwisseling op pijl en doet nog veel meer goede dingen voor je lijf. Betekent dat dat je persé moet sporten om gezond te zijn?
Nee. Je hoeft alleen maar te bewegen, dat wil niet zeggen dat je moet sporten. Beweging kun je overal meepakken zonder moeite. Verkies vanaf nu de trap boven de roltrap, ga lekker aan de slag in het huishouden, ga op de fiets naar de supermarkt, loop langer met je hond, wandel naar het station, speel op je Wii, ga lekker dansen, doe ‘s ochtends wat lichte yoga en ga zo maar door.
Je hoeft niet elke week te ploeteren in de sportschool om gezond te leven. Je moet simpelweg in beweging blijven. Klussen, tuinieren, stofzuigen, shoppen. Allemaal manieren om te bewegen en je lichaam eenvoudig gezond te houden.
3. Geef je geest lucht en ruimte
Stress bouwt zich makkelijker op dan het weer afbouwt. Wanneer je een dag hard hebt gewerkt, dan heb je bijvoorbeeld twee rustigere dagen nodig om te ontstressen.
Het gevaar met stress is dat het zich makkelijk opbouwt, en dat je op een gegeven moment gewend raakt aan de spanning in je lichaam. Je beseft niet eens dat je stress ervaart, je hebt niet door dat je de hele dag met opgetrokken schouders zit te werken.
De gevolgen van stress voor je lichaam zijn groot. Het is makkelijker om gezond te blijven in een ontspannen lichaam met een ongezond eetpatroon, dan met veel stress en gezond en natuurlijk voedsel. Als je je gezond wilt voelen, en op de lange termijn gezond wilt blijven, doe je er goed aan om actief te ontstressen. Liefst iedere dag. Op deze manier kan het stressniveau niet opbouwen, en kan het zichzelf niet versterken.
Je kunt sneller ontstressen als je dat bewust doet, bijvoorbeeld door te mediteren of door bewust te ontspannen. Het is simpel om even alles van je af te laten glijden terwijl je een wandeling door het bos maakt met je hond. Je kunt ook dagelijks je hoofd luchten in een dagboek, of tot rust komen met een kwartiertje stilte.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
Ik begrijp nooit waarom diverse mensen de voedingsgewoonten van het verleden zien als een voorbeeld voor nu. In een groot deel van die 200.000 jaar werden de meeste mensen niet ouder dan 20 of 30.
Klopt. In die tijd bestond er ook geen medische wetenschap. Mensen gingen dood aan dingen die we nu makkelijk kunnen voorkomen en genezen.
Veel vormen van kanker, astma, hart- en vaat aandoeningen en diabetes kwamen vroeger echter veel minder of helemaal niet voor.
Onze ‘soort’ heeft 200.000 jaar geen chemicaliën gegeten. De afgelopen 60 jaar is dit een vast onderdeel van ons voedingspatroon geworden terwijl onze lichamen nog steeds hetzelfde zijn als vroeger. We zijn er dus niet op gebouwd, net als de rest van de aarde.
Kortom, de kunst is om lessen te trekken uit het verleden die relevant zijn. Bepaal wat je doel is, en doe wat werkt. Gif werkt niet als je gezond wilt zijn, dus doe het niet. Moderne wetenschap maakt je beter als je ziek bent. Als het werkt, doe het dan wel. :D
Eén van de mooiste en toch simpelste adviezen op SoChicken!
Zelf denk ik: Zorg dat je tussen je 30e en 60e moeite doet om relatief slank te blijven (dan lukt het daarna ook nog wel!) zodat je geen of minder last krijgt van welvaartsziektes als hartkwalen, aderverkalking, hoge bloeddruk, suikerziekte etc.
Mensen worden steeds ouder, maar het is wel prettig om die ‘extra tijd’ zo gezond mogelijk door te komen! :-)
@Debora, vroeger wisten mensen weinig van hygiëne af (riolering, schoon [drink]water), daardoor was er veel sterfte, vooral bij jonge kinderen en bij bevallingen. Als kinderen eenmaal de eerste 5 jaar overleefd hadden, lukte het vaak om lang te leven. In de 19e eeuw (1800-1900) waren er ook al 70- en 80-jarigen.
Op plekken waar eerst gewoon, van oudsher gezond, gegeten werd (traditioneel eten in Japan, China, mediterrane landen, diverse eilanden) zie je de welvaartsziektes stijgen op het moment dat een groot deel van de bevolking andere eetgewoontes aanleert (fastfood…).
Bij gezond leven hoort ook nog: voldoende slapen. Iets waar ik zelf nog wel eens moeite mee heb… oeps…
Goeie! Ik heb mijn gezin gelijk aangemeld voor een bio-groentenabonnement.
Gezond eten is goed, maar je kunt het ook overdrijven. Wist je dat alleen maar supergezond eten ook een eetstoornis is?
Personen met de eetstoornis orthorexia nervosa hebben een obsessie voor gezond eten. Ze worden trouwens ook wel healthfood junkies genoemd. Het is naast anorexia en boulima een minder bekende derde eetstoornis.
Met gezond eten is natuurlijk niets mis, maar deze personen vermijden voedsel met vet en conserveermiddelen en eten vaak vegetarisch. Ze zijn vaak erg mager, doordat ze veel voedingsmiddelen waarvan ze denken dat het ongezond is, weren. Als ze zich ook nog schuldig gaan voelen als ze in hun ogen iets ongezonds eten, dan kun je spreken van een eetstoornis.
Sommigen zullen op een gegeven moment het voedsel niet meer koken, omdat ze denken dat er dan veel vitamine verloren gaat. Het risico bestaat dat ze op een gegeven moment alleen nog maar biologisch geteelde rauwe groente en fruit eten. Ze hebben niet in de gaten dat ze door het ontbreken van bijvoorbeeld vetten juist een vitaminege-brek krijgen. Maagklachten, spierkrampen, hartritmestoornissen, nier- en leverbeschadigingen en menstruatiestoornissen kunnen eventuele klachten zijn. Als ze dan ook lichamelijke klachten krijgen, door een tekort aan essentiële voedingsstoffen, denken ze dat ze verkeerd eten. Dat klopt ook wel, maar het beroerde is dat ze dan juist nog extremer op hun ‘gezonde’ voedingspatroon gaan letten.
De schatting is dat de helft van mensen die extreem gezond eten een eetstoornis heeft. Deze patiënten hebben geen negatief zelfbeeld zoals bij anorexia. Integendeel ze voelen zich juíst beter dan anderen, omdat zij zo gezond eten/leven. Ze willen vaak alles goed doen en stellen vaak hoge eisen aan zichzelf. Sommigen ontwikkelen ook anorexia athletica, omdat intensief bewegen bij een gezonde leefstijl hoort. Net als de andere eetstoornissen komt orthorexia vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.
Zo las ik onlangs in de Grazia dat Gweneth Paltrow op haar leeftijd al een begin heeft van osteoporose omdat zij een macrobiotisch dieet volgt en daarnaast de zon mijdt om huidkanker te voorkomen. Vis,vlees, boter/margarine en zonlicht zijn de leveranciers voor vitamine D. Zonder vitamine D wordt calcium niet opgenomen in je botten.
Dat klopt helemaal. Te veel van iets is bijna nooit gezond, dus ook een dwangmatige relatie met ‘gezond eten’ niet.
Het is overigens belangrijk om te kijken naar de resultaten van je acties. Overdrijven in gezond eten is niet gezond. Dus is het geen gezond eten meer, dus zullen we het nooit aanbevelen. Gezondheid draait zoals je weet om balans, en zodra je uit balans raakt (in welke richting dan ook) dan gaat je gezondheid achteruit.
Met andere woorden, als we op soChicken praten over gezond eten, dan praten we niet over de manier van leven die jij hier omschrijft. Dit is namelijk niet gezond.
Ik wil het wel positief brengen maar het draait om één ding GELD !
De hele voedselindustrie MOET groeien, net als elk bedrijf, dat wil elke ondernemer.
Laat je niet gek maken door alle reclame,de Albert Heijn maakt niet voor niets een gratis tijdschrift (aller hande) niet omdat ze je zo aardig vinden, maar jou “leuke” ideeën te geven dat je nog MEER koopt en eet.
Maar maak je EIGEN keuzes, gezond eten en drinken en bewegen, gezond leven kan ook gezellig zijn, ZONDER zakken chips, bier en wijn, op de bank.
Je kan ook gezellig samen gaan sporten.
Ik probeer als 50+ me fit te houden door een paar keer per week het zweet op de rug te fietsen op de MTB, en krijg vaak een treurig gevoel als ik die dikke lijven op het terras zie zitten in te nemen.