Artikel opslaan

Je leven draait om mensen

Waarom zou je investeren in het verbeteren van je sociale vaardigheden? Heel eenvoudig, je leven draait om mensen. Hoeveel we ook bezig kunnen zijn met onze persoonlijke doelen en het vergaren van spullen, mensen is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Het zijn andere mensen van wie jij liefde ontvangt, waar je mee kunt lachen, kunt vrijen, ideeën mee kunt uitwisselen en ga zo maar door. Door je sociale vaardigheden te verbeteren kun je beter leren omgaan met mensen, en kun je je leven ontzettend verrijken.

Hieronder vind je 15 basis tips voor het verbeteren van je sociale vaardigheden. Probeer deze tips één voor één toe te passen in je leven zodat ze langzaam deel uit gaan maken van jouw karakter.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Wees je bewust van je gedrag

Wanneer je met mensen praat, wees je dan bewust van je eigen gedrag en gevoelens. Merk op wanneer je je ongemakkelijk voelt, en ga later bij jezelf na waarom je je zo voelde. Bedenk manieren om deze gevoelens in de toekomst om te draaien naar positieve gevoelens.

2. Vraag mensen om feedback

Vraag om eerlijke feedback van mensen die je vertrouwt. Wat vinden anderen van jouw sociale vaardigheden, en waar zien zij verbeterpunten? Voel je niet aangevallen door de kritiek. Benader de opmerkingen zakelijk en schrijf ze op. Dit zijn namelijk directe leerpunten waaraan jij kunt werken.

Schrijf ook alle positieve punten op die mensen in jou zien. Als je weet wat mensen echt in jou waarderen, kun je deze positieve kanten van jezelf nog sterker benadrukken en ontwikkelen.

3. Denk aan je lichaamshouding

Lichaamstaal is goed voor zo’n 50% van de communicatie die jij overbrengt naar anderen. Zorg voor een open, zelfzekere lichaamshouding. Kijk mensen in de ogen als je tegen ze praat, maar zorg dat je niet overkomt als een freak. Praat met je handen, glimlach en probeer je houding aan te passen aan je gesprekspartner.

Wanneer je werkt aan een open lichaamshouding, zul je merken dat mensen je sneller aanspreken en dat je veel makkelijker contact zult leggen. Mensen stappen eerder af op iemand die benaderbaar en vrolijk overkomt, dan op iemand die onzeker overkomt.

4. Luister echt naar wat de ander vertelt

Ben jij wel écht oprecht geïnteresseerd in wat mensen tegen je zeggen? Dwing jezelf om echt te luisteren, zelfs als het verhaal je niet zoveel interesseert. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar een ander onderwerp, grijp jezelf dan in je nekvel en blijf bij de les.

5. Stel interessante vragen

Alleen wanneer je oprecht hebt geluisterd naar wat de ander te vertellen heeft, kun jij goede vragen stellen. Mensen vinden het heerlijk om over zichzelf te vertellen, dus geef ze die gelegenheid. Haak in op de dingen die ze je zojuist hebben verteld met interessante vragen. Luister vervolgens opnieuw naar het antwoord. Sympathiseer met hun problemen.

6. Begroet mensen altijd

Maak er een gewoonte van om mensen te begroeten, overal waar je komt. Je kunt vreemden heel goed begroeten door slechts naar ze te glimlachen. Wanneer je je in een meer intieme omgeving bevindt (zoals op een verjaardag of in een wachtkamer) is het goed om mensen echt te begroeten met een glimlach en een vriendelijke ‘Goedemorgen’. Durf mensen ook de hand te schudden als de gelegenheid daar om vraagt.

7. Introduceer jezelf en anderen

Sta je te kletsen met twee vriendinnen, en komt er plotseling een vriend van een vriendin bij staan die jij niet kent? Strek dan je hand uit, schud de hand en introduceer jezelf. Zo voorkom je vreemde situaties en maak je direct een goede indruk.

Ook wanneer jij mensen bij elkaar brengt die elkaar niet goed kennen is het goed ze aan elkaar te introduceren. “Maaike, dit is Chris, hij is de collega die dat geweldige artikel had geschreven. Chris, dit is Maaike, zij is mijn beste vriendin en ook een geweldige journaliste.”

8. Wees beleefd en diplomatiek

Behandel mensen met respect en wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt. Behandel anderen echt zoals jij ook behandeld zou willen worden in het dagelijks leven. Moet je mensen iets vervelends vertellen, of iets afwijzen? Doe dit dan zo diplomatiek mogelijk, zonder de gevoelens van de ander te kwetsen.

9. Deel je eigen problemen en geheimen

Door open te zijn naar mensen toe kun je zelfs in gesprek komen met de meest stille types. Wees de eerste die zichzelf bloot durft te geven. Vertel over dingen die jij fout deed of over geheimen die jij koestert. Doordat jij jezelf bloot geeft zullen zelfs wantrouwende mensen je eerder vertrouwen.

10. Wees geduldig

Niet iedereen communiceert even effectief, en niet iedereen is zo snel als jij misschien zou willen. Wees geduldig. Geduld is een mooie eigenschap in sociale relaties, en mensen zullen deze eigenschap zeker in je waarderen.

11. Werk aan je eigen zelfvertrouwen

Met een gezonde dosis zelfvertrouwen kun je meer betekenen voor de mensen om je heen. Wie van zichzelf houdt, en in balans is, kan meer geluk delen met de mensen om zich heen. Werk actief aan het vergroten van je zelfvertrouwen en merk hoe je sociale vaardigheden automatisch mee groeien.

12. Besef dat mensen niet zijn wat ze zeggen

Je kunt nog zoveel zeggen in je leven, jij bent niet wat je zegt. Leer om mensen in essentie te respecteren voor wie ze zijn, wat ze ook doen of zeggen. Heb respect voor de mens die schuilgaat onder alle uitspraken en acties. Van binnen zijn we hetzelfde. Het is aan jou om dat mooie innerlijk zo snel mogelijk te bereiken bij andere mensen. Ga altijd van het goede uit in de mens.

13. Zoek oplossingen als eerst in jezelf

Wanneer je problemen met iemand ervaart, ga dan eerst op zoek in jezelf voordat je de schuld bij de ander legt. Wat kun jij doen om dit probleem op te lossen? Wat gebeurt er als jij de verantwoordelijkheid naar je toe trekt?

14. Wees eerlijk

Eerlijkheid is een gouden eigenschap. Wie eerlijk door het leven gaat houdt een schoon geweten en bovendien een zuivere vriendenkring. Wanneer je iets dwars zit, communiceer dit dan zo snel en zo eerlijk mogelijk. Zeg wat je echt vindt zonder mensen onnodig te kwetsen.

15. Wees liefdevol

Verspreid liefde onder de mensen die je ontmoet. Straal warmte uit. Glimlach, wees vriendelijk en behandel mensen met respect. Liefdevolle mensen krijgen enorm veel liefde terug. Door er te zijn voor mensen, zullen andere mensen er zijn voor jou. Investeer in sociale contacten en zie hoe je leven verrijkt wordt met liefde.

Meer tips om sociaal vaardig te worden?

Wil je leren hoe jij jezelf kunt veranderen in een warme persoonlijkheid? Wil je weten welke sociale vaardigheden je kunt ontwikkelen om nog beter om te gaan met de mensen om je heen? Lees dan het onderstaande boek. In deze klassieke bestseller vind je praktische tips, aangevuld met talloze mooie voorbeelden uit de praktijk.

Zo maakt u vrienden en goede relaties
Zo maakt u vrienden en goede relaties
Dale Carnegie

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test