Artikel opslaan

“The Earth does not belong to us:
we belong to the Earth.”

Marlee Matlin

Liefde in plaats van angst

Overweldigend – zo zou je het kunnen noemen. We hebben te kampen met de grootste ecologische crisis sinds het ontstaan van onze soort. En het ergste is: jij en ik dragen eraan bij.

Niet fijn – maar het is wat het is. We kunnen niet massaal de paar overgebleven Hollandse bossen bestormen en ze vol zetten met duurzame huisjes. Dus we moeten vooruit kijken.

Duurzaam leven gaat verder dan zonnepalen en dubbele beglazing. De buitenwereld verbeteren begint met het upgraden van je innerlijke wereld.

Grote veranderingen beginnen klein, in mensen zoals jij en ik. Als wij samen anders naar de wereld kijken, dan gaat de wereld veranderen. Als een miljoen mensen dat doen, verandert de wereld sneller.

We kunnen pas vrede sluiten met elkaar, met onze planeet, als we vrede sluiten met onszelf. Als we meer en meer leven vanuit liefde in plaats van angst.

 • liefde voor jezelf;
 • liefde voor anderen;
 • liefde voor leven.

Ja – klimaatverandering slaat wild om zich heen. Onze wereld is niet meer dezelfde als de planeet waar je op geboren werd. Maar we hoeven de toekomst niet te vrezen. We kunnen gewoon opnieuw kiezen, ieder moment opnieuw.

Kiezen voor duurzaam leven is kiezen voor liefde. En leven vanuit liefde brengt je het beste leven dat je op deze wereld kunt ervaren. Dus laten we eens kijken hoe dat eruit ziet.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

47 duurzaam-leven stappen die je vandaag kunt zetten

Wat kun je vandaag doen om duurzamer te leven? In deze checklist vind je 47 stappen. Sommige stappen liggen voor de hand, anderen zijn wat minder vanzelfsprekend.

Kies jouw favorieten en ga ermee aan de slag. Met elke kleine stap die je zet kom je vooruit – komen we allemaal vooruit.

 1. Stap vandaag over op betere stroom. Kies voor groene energie die wordt opgewekt in eigen land. Zo stimuleer je de bouw van windmolens.
 2. Laat ook je gas compenseren bij je energie aanbieder. Zo neutraliseer je automatisch de CO2 uitstoot van je gasverbruik. Niet perfect, maar beter dan niets.
 3. Vraag een offerte aan voor zonnepanelen. Je hoeft de stap niet meteen te zetten. Maar een offerte is een eerste gratis stap. Dan weet je in ieder geval wat de kosten en mogelijkheden zijn in jouw situatie. Hier ontvang je gratis 3 offertes.
 4. Zet een dagelijkse herinnering op je telefoon om te mediteren. Meditatie maakt je liefdevoller en brengt je meer in het moment. Dit helpt je om vaker te kiezen voor liefde.
 5. Stuur een lief berichtje naar iemand van wie je houdt. Vraag hoe het gaat, of laat die ander weten hoeveel hij/zij voor je betekent. Verspreid een beetje liefde en bezorg iemand een warm gevoel.
 6. Besluit nu om niets meer te doden met je eigen handen. Geen insecten, geen vliegen, zelfs geen mug. Zie leven als waardevol, en stop het weg te nemen. De impact hiervan is vooral psychisch. Het helpt je meer compassie te ontwikkelen voor alles dat leeft.
 7. Bestel een praktisch vegetarisch kookboek. Zo heb je inspiratie in huis om te experimenteren met plantaardige gerechten. Hier vind je een overzicht van de populairste vegetarische kookboeken van dit moment.
 8. Schrijf op hoe jij meer kunt bijdragen. Los van geld, status en succes – hoe zou jij je talenten en interesses kunnen inzetten om anderen te helpen? Schrijf het alleen op – meer hoef je niet te doen.
 9. Prik een datum om een natuurwandeling te maken. Regel een vriend(in) en kies een mooi natuurgebied. Door meer tijd door te brengen met de natuur voel je je sterker verbonden met de wereld.
 10. Oefen vandaag met niet-oordelen. Observeer maar oordeel niet. Laat mensen en gebeurtenissen zijn zoals ze zijn. En ontdek hoe dit je kalmer, liefdevoller en wijzer maakt.
 11. Kijk vandaag geen nieuws. Het nieuws benadrukt wat er mis gaat in de wereld en richt zich vooral op negatieve sensatie. Er gaat ontzettend veel goed in de wereld. Richt je aandacht daar op vandaag.
 12. Mediteer een paar minuten. Zet je timer voor 5, 8 of 10 minuten en ga zitten. Richt je op je ademhaling. Als de timer afloopt sta je op en ga je verder met je dag.
 13. Zoek vandaag iemand om te knuffelen. Een dag niet geknuffeld is een dag niet geleefd. Knuffels zijn gratis!
 14. Loop met een lijst door je huis. En zoek naar plekken waarop je energie kunt besparen. Schrijf ze op.
 15. Zet je koelkast op de laagste stand. Zo gedaan en scheelt een hoop energie.
 16. Gebruik je nog normale lampen? Vervang ze voor LED verlichting. Bestel ze nu direct online, of haal ze vandaag in de winkel.
 17. Schrijf nu drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Als je tevreden bent met je leven word je minder materialistisch. Hierdoor ga je minder spullen kopen.
 18. Compenseer nu de CO2 uitstoot van je vliegreizen dit jaar. Het is zo gedaan, kost niet veel en maakt je bewuster van de schadelijke impact van je uitstapjes. Het is geen oplossing – maar het is beter dan niet compenseren.
 19. Kies vanavond voor een vegetarische maaltijd. De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Plus – minder of geen vlees eten geeft je meer ruimte om je compassie voor alles dat leeft te ontwikkelen.
 20. Minimaliseer iets in je huis. Doneer of recycle de spullen. Beweeg langzaam richting een leven met minder spullen.
 21. Versimpel je eetpatroon. Als je boodschappen haalt, breng dan de meeste tijd door bij het groente- en fruitschap. Onbewerkte, plantaardige voeding is niet alleen duurzamer dan bewerkte voeding. Het is gezonder voor je lijf. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet optimaal voor je omgeving zorgen.
 22. Speel vandaag. Het leven draait niet alleen om werken, praten en ontspannen voor de tv. Het leven draait om beleven. Doe iets geks. Een radslag, tikkertje, trampoline springen, spelletjes of lekker dansen in de woonkamer.
 23. Bekijk deze fijne documentaire over tiny houses. Het inspireert je meer te leven met minder.
 24. Plan je eerste #microadventure. Slaap onder de sterren in een natuurgebied bij jou in de buurt. Technisch gezien niet legaal. Niet-technisch gezien fantastisch om mee te maken.
 25. Overweeg om een regenton te installeren als je er de ruimte voor hebt. Je kunt ze online bestellen, dus je hoeft zelf niet te sjouwen.
 26. Kijk of je vanaf vandaag een extra categorie afval kunt scheiden. Zoals je PMD (plastic, metaal en drinkpakken) of je GFT (groente-, fruit- en tuinafval).
 27. Maak een hoekje in je tuin voor insecten. Een stapeltje takken en bladeren is voldoende om meer ruimte te geven aan deze nuttige beestjes waar zoveel mensen bang voor zijn.
 28. Ruil een paar tuintegels in voor aarde. Je maakt meer ruimte voor groen en geeft meer mogelijk voor regenwater om de grond in te zakken.
 29. Heb je een plat dak? Overweeg eens een groendak. Lees je in en/of vraag een offerte aan. Een groendak ondersteunt bio-diversiteit, houdt je huis koeler in de zomer, ontlast het riool van regenwater en ziet er gezellig uit.
 30. Kook eenvoudiger. Een maaltijd op basis van aardappelen, peulvruchten en groente is goedkoop, gezond en lekker lokaal. Veel duurzamer dan die fancy quinoa met bamboo shoots en aubergine.
 31. Leen of bestel een boek over duurzaam leven. Boeken kunnen je helpen meer kennis en inspiratie op te doen en jezelf verder te ontwikkelen op dit gebied. Hier vind je een overzicht van de populairste duurzaam leven boeken van dit moment.
 32. Pak vandaag de fiets voor een ritje waar je normaal de auto voor pakt. Als je vaker fietst kun je niet alleen extra genieten van je omgeving, je hoeft je ook direct niet meer druk te maken over het krijgen van voldoende beweging.
 33. Heb je nog zaadjes liggen? Plant er een paar in je tuin of op je balkon.
 34. Heb je nog meer zaadjes liggen? Doe dan aan guerilla gardening. Strooi bijvoorbeeld zaadjes uit voor mooie bloemen langs de weg.
 35. Gooi vandaag minder eten weg. Vaak kun je meer gebruiken dan je gewend bent. Zo smaakt de stronk van de broccoli heerlijk mild, en kun je de kroontjes van aardbeien gewoon in je groene smoothie gooien. En met de kliekjes kun je lunchen. Je kunt ze soms ook als basis gebruiken voor je volgende diner.
 36. Koop minder kleding en doneer kleding die je niet draagt. Creëer een garderobe waarin je alleen favoriete kleding hebt. Kleding die je écht draagt.
 37. Koop minder modegevoelige kleding. Mode zorgt ervoor dat spullen overbodig worden ver voordat ze versleten zijn. Dat zorgt voor ontzettend veel verspilling. Koop kleding die neutraal is, zodat je er lang mee kunt doen zonder ‘voor gek’ te lopen.
 38. Raap vandaag zwerfvuil op van de straat. Het is maar een klein gebaar, maar het doet drie dingen: het geeft jou een goed gevoel, het maakt de straat ietsje schoner en je vormt een inspirerend voorbeeld voor anderen.
 39. Shop naar producten met minder (plastic) afval. Kies voor losse groente, los fruit en koop bulk producten in grotere verpakkingen.
 40. En ja – neem je eigen tas mee als je vandaag iets koopt. Goed bezig!
 41. Maak een praatje met iemand uit de buurt. Een sterke lokale gemeenschap zorgt voor gelukkige en gezondere bewoners.
 42. Voel je vandaag de drang opkomen om iets te kopen wat je niet echt nodig hebt? Wacht dan met kopen en schrijf je verlangen op een lijstje. Kijk over twee weken of je dit nog steeds zo graag wilt hebben, of dat je je liet meevoeren door een impuls.
 43. Bereken hoeveel geld je nodig hebt voor een simpeler leven. Misschien is het minder dan je denkt. Als je minder geld nodig hebt om gelukkig te leven, dan kun je mogelijk ook minder werken. Waardoor je meer vrijheid krijgt om je leven in te richten zoals jij dat wilt.
 44. Haal meer groen in je huis. En verzorg je planten goed. Planten maken je rustiger en productiever tegelijk. Omringd met planten voel je je nooit ver verwijderd van de natuur.
 45. Programmeer je thermostaat voor energiebesparing. Laat hem meerdere keren per dag (rond de tijden dat je meestal weg bent) automatisch naar 16 graden dalen, en in de nacht naar 15. Zo’n kleine instelling kan je op jaarbasis een hoop gas, CO2 uitstoot en geld schelen.
 46. Deel liefde, overal waar je gaat. Speel, geniet, maak de levens van de mensen en dieren om je heen iets beter met jouw aanwezigheid.
 47. Leer van jezelf houden. Zelfliefde helpt je over veel onzekerheden heen te stappen. En met minder onzekerheden kun je helemaal jezelf zijn. Hierdoor word je liefdevoller naar anderen, minder materialistisch en zuiniger op de wereld om je heen.

Stap voor stap duurzaam leven

Je kunt niet alle problemen van de wereld op je schouders nemen. Maar je kunt wel je verantwoordelijkheid nemen voor jouw bijdrage.

Maak het niet moeilijk – maak het makkelijk en leuk. Zet kleine stappen vooruit en geniet van de reis. Duurzaam leven is leerzaam, bevrijdend en nuttig tegelijk.

Welke stappen ga jij vandaag zetten? :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test