Je gedrag wordt gevormd door je gevoel
Hoe je je gedraagt vloeit vaak voort uit je gevoel. Je voelt je niet happy, dus ga je graag op de bank zitten met een zak chips. Je voelt je futloos, dus blijf je langer in bed liggen. Je hebt een teleurstelling te verwerken, dus trek je jezelf terug.
Door psychische kwesties ga je gedrag vertonen dat je vaak niet vooruit helpt. Zo zijn mensen die niet goed in hun vel zitten sneller geneigd verslaafd te raken aan gamen, seks, gokken, drank, roken en ga zo maar door.
Hoe je je voelt heeft vaak veel invloed op hoe je je gedraagt. En hoewel het lijkt alsof je hier weinig aan kunt veranderen, heb jij hier meer controle op dan je zou denken. Je kunt je gedrag veranderen, ook al sluit dat niet aan bij het gevoel dat je nu ervaart.
Je gevoel vormen met je gedrag
In het eerdere artikel ‘Zo Voel je je Direct Energieker‘ leg ik uit dat je je energieker kunt voelen door je te gedragen als een energiek persoon. Als je gebrek aan energie een psychische oorzaak heeft, kun je je energie snel terugkrijgen door je gedrag te veranderen.
Dit werkt niet alleen wanneer je meer energie wilt. Het werkt in je hele leven, met een heel scala een gevoelens.
Door gedrag te vertonen dat aansluit bij hoe je je wilt voelen kun je je geluksbeleving positief beïnvloeden. Je hoeft geen slachtoffer te zijn van je eigen gevoelens en gedrag. Je bepaalt zelf hoe je je gedraagt, en uiteindelijk dus ook hoe je je voelt.
Hoe wil je je voelen?
Sta eens stil bij het gevoel dat je eigenlijk nastreeft. Hoe wil je je voelen? Vrij, gelukkig, vrolijk, energiek? Wil je liefdevol zijn of rustig, grappig of verrassend?
Het gevoel dat je wilt ervaren bepaalt hoe je je zou willen gedragen. Het maakt duidelijk hoe je zou kunnen reageren op verschillende situaties. Als energiek persoon zou je direct de huiskamer opruimen als het een rommel is, als vrij persoon zou je beseffen dat jij zelf mag bepalen wanneer je de rommel op wilt ruimen.
De eerste actie is een verlichting voor de futloze sloddervos die zichzelf probeert te verbeteren. De tweede situatie brengt creëert rust voor de perfectionistische controlfreak.
Zodra je weet hoe je je wilt voelen, kun je in het dagelijks leven keuzes maken die aansluiten bij dit gevoel. Op die manier zul je het gevoel in jezelf oproepen door middel van de dingen die je doet.
Wees bewust van je eigen gedrag
Er zijn mensen die door het leven gaan als robot. Ze lijken totaal geen grip te hebben op hun eigen gedrag of denken. Met uitspraken als: “Zo ben ik nu eenmaal”, blokkeren ze iedere vorm van zelfverbetering.
Als je invloed wilt hebben op je eigen gemoedstoestand, zou je juist bewust moeten zijn van je eigen gedrag. Sta stil voordat je je partner wilt afsnauwen, en bedenk of je een betere keuze kunt maken. Wat bereik je door te snauwen? Brengt dat je dichter bij een gevoel dat je nastreeft, of juist verder daar vandaan?
Je kunt je irriteren aan een fout van een collega of je kunt het accepteren, afhankelijk van hoe je je wilt voelen (assertief of rustig). Je kunt voorbij de vuile vaat in de woonkamer lopen, of hem direct meenemen naar de keuken.
Wees je bewust van je eigen gedrag, en probeer het zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het gevoel dat je wilt ervaren. Vraag jezelf af: “Hoe zou ik hiermee omgaan als ik me … zou voelen?”
Gedraag je zoals je je wilt voelen
Door je te gedragen zoals je je wilt voelen, kun je het bijpassende gevoel ervaren. Door je rustiger te gedragen en meer te accepteren zul je meer rust ervaren. Door je te gedragen als een energiek persoon die snel dingen afhandelt zul je je echt energieker gaan voelen.
Wees je bewust van het gevoel dat je wilt ervaren, en zorg dat je gedrag daarbij aansluit. Op die manier kun je op een hele praktische manier lekkerder in je vel komen te zitten.
Meer tips om je fijner te voelen?
Wil je meer tips om je eigen gedrag en gevoelens te veranderen? De onderstaande artikelen helpen je verder.
Reacties
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat bovenstaande klopt. Al meermalen heb ik het uitgeprobeerd en gemerkt dat ik me anders ging voelen door me anders te gedragen.
Ik vraag me af of dat niet één van de redenen is dat yoga en t’ai chi zo rustgevend kunnen werken (de oefeningen worden immers over het algemeen rustig uitgevoerd).
Ja, dit klopt inderdaad heel erg. Vaak genoeg merk ik dat ik instant vrolijker word zodra ik me vrolijker gedraag. Het vasthouden is wel weer een kunst op zich, vooral ook omdat veel mensen denk ik geneigd zijn om onbewust bepaald gedrag te vertonen. Maar dat zal ook wel makkelijker worden naarmate je het vaker oefent. Goed artikel; zeker weten het overdenken waard:)
Sinds ik mediteer (en een mindfulness training volg) heb ik veel meer zicht in mijn gedachten en gevoel. Ik ben een jarenlange piekeraar en natuurlijk kan je dat niet van de een op de andere dag veranderen. Maar het feit dat ik nu inzicht heb ik mijn gedachten en gevoel zorgt ervoor dat je je ook bewust bent van het feit dat je een keuze kan maken. Een paar keer per dag scan ik mijn emoties en ontdek hoe ik me op dat moment voel. Ik ben het er mee eens dat je je nu anders kan gedragen om je anders te voelen. Maar ik wil toch ook de tip geven je soms neer te leggen bij je gevoel en het gewoon te ervaren zoals het is. Gewoon ontdekken hoe je je voelt zonder dat je er een label aanhangt of je je nu wel of niet zo wilt voelen. Sombere emoties maken nu eenmaal ook deel uit van ons leven en ontstaan niet voor niks.
@B: Goed dat je over mindfulness begint, want het doet me denken aan wat ik ooit een keer in een boek over mindfulness van Edel Maex heb gelezen. Als ik het me goed herinner schreef hij het volgende:
Er zijn globaal vier manieren om met moeilijke emoties om te gaan: je kunt 1) afleiding zoeken met anderen, 2) afleiding zoeken in je eentje, 3) de emotie ruimte geven met anderen en 4) de emotie ruimte geven in afzondering. Maex zegt dat alle vier manieren op zich goed zijn (afhankelijk van de situatie). Volgens hem ontstaan er problemen als je standaard je toevlucht tot één of twee manieren neemt; als je bijvoorbeeld altijd afleiding zoekt, of altijd je emoties de ruimte geeft. Volgens mij heeft hij gelijk. Ik denk trouwens sowieso dat veel van de problemen waar je als mens mee kunt worstelen op de één of andere manier samenhangen met onze neiging te vervallen tot eenzijdigheid.
En hoe ga ik om met ziekte en tegenslag
Hartstikke bedankt voor de verfrissende en welkome woorden…het is wel eens fijn om een visie van een ander aangereikt te krijgen wanneer je dag in dag uit met een chronische ziekte doorbrengt…heel fijn bedankt!
uit ervaring weet ik dat je ook daar beter positief kunt blijven, zolang je niet in de ontkenning schiet.. Er gebeuren rotdingen in het leven, en daarover verdrietig en boos etc. zijn is nodig. Maar hou ook oog voor wat wel mooi en goed is…
Ik vind dit echt grappig. Het is het 'fake it till you make it' principe. En al die mensen maar commentaar hebben op de glimlach van de service mensen in de USA (winkels, hotels etc.), niet echt, te gemaakt, fake! Ik krijg duizend keer liever een gemaakte glimlach dan een gemeende snauw, en het antwoord op de gefakete glimlach is duizend keer beter dan het antwoord op de gemeende snauw. (overigens kan ik me ergeren aan anderen en kunnen anderen me irriteren …. je irriteren aan anderen is volgens mij nog steeds geen Nederlands….)
Mooi artikel en goed psychologisch inzicht. Zo werkt het inderdaad. Je niet laten leiden door omstandigheden, maar je doen en laten laten leiden door wat voor leven je wilt.
Ergens wist ik het wel, maar het is weer helder onder woorden gebracht.
Mooi inzicht en fijne informatie.