Artikel opslaan

Kwaliteit boven kwantiteit

Je hebt een beperkte hoeveelheid tijd, geld en energie. Jij moet bepalen hoe je deze beperkte middelen inzet om je leven zo mooi mogelijk te maken. En bij die keuze zul je steeds opnieuw stuiten op de balans tussen kwantiteit en kwaliteit.

Een fijn leven is gevuld met kwaliteit. Kwaliteit staat voor geluk, voor optimaal genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Kwaliteit van leven komt voort uit gerichte keuzes en duidelijke prioriteiten.

En waar kwaliteit draait om de lange termijn, draait kwantiteit juist om de korte termijn. Een leven vol kwantiteit is een leven waarin je kiest voor veel. En omdat je te maken hebt met beperkte middelen, staat ‘kiezen voor veel’ gelijk aan een leven met weinig kwaliteit.

Een leven dat draait om kwantiteit leidt niet tot een gelukkig en vervullend leven. Het draait om snelle bevrediging en leidt in veel gevallen tot oppervlakkige relaties, een slechte gezondheid, geen dromen kunnen realiseren en een rommelig bestaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De kern van een kwalitatief leven

De kwaliteit van je leven verhogen is niet moeilijk. Het draait om het maken van keuzes, om het stellen van prioriteiten. Om de kwaliteit van je leven te verhogen, kun je je vasthouden aan deze regel:

“Richt je tijd, geld en energie zoveel mogelijk op een beperkt aantal dingen die je leven mooier maken op zowel de korte als lange termijn.”

Door te kiezen voor een kwalitatief leven kun je je leven fijner maken. Je kunt je gezondheid verbeteren, je relaties verdiepen, je carrière in een stroomversnelling brengen en je simpelweg gelukkiger voelen. Hieronder vind je vier suggesties die je helpen meer kwaliteit in je leven te halen.

1. Ga voor diepe, duurzame relaties

Wie kiest voor kwantiteit in relaties gaat voor hoeveelheid, voor populariteit. Toch is het vreemd dat je tientallen tot honderden ‘vrienden’ kunt hebben, en je toch eenzaam kunt voelen.

Er is een groot verschil tussen een ‘vriend’ die je kent van het stappen, en een vriend waar je al jaren lief en leed mee deelt.

Goede relaties zijn een belangrijke bron van geluk. De band die je ontwikkelt met je vrienden, je familie en je eigen gezin vormen de basis van jouw levensgeluk. Een geweldig leven draait om mensen. Door te investeren in de mensen om je heen maak je je leven rijker.

Wanneer je kiest voor kwaliteit in je relaties, kies je voor een beperkte hoeveelheid mensen die jou echt gelukkig maken. Probeer er niet voor tientallen mensen tegelijkertijd te zijn. Verspreid je tijd en energie niet te dun.

Focus je energie op een paar mensen die echt belangrijk voor je zijn, en ontwikkel deze banden. Hoe dieper deze relaties worden, des te meer je zult ontdekken dat goede relaties je leven echt kwalitatief verbeteren. Lees ook deze artikelen:

2. Kies voor goede, lekkere en eerlijke voeding

Wat voeding betreft heb je een duidelijke keuze. Je kunt veel kopen voor weinig geld, en over het algemeen ongezond eten. Je kunt ook betere producten halen voor meer geld. Je hebt dan minder voedsel voor hetzelfde geld, maar je eet doorgaans wel gezonder.

Kies voor kwalitatieve voeding die dicht bij de natuur staat en bovendien gezonder is. De keus tussen een speklap en een vers stuk vis, de keus tussen een pak koekjes en een zak chips of vers fruit en de keus tussen groene thee uit de supermarkt of die van de speciaalzaak hebben invloed op de kwaliteit van je leven.

Matig met koffie en alcohol, maar kies wel voor heerlijke versgemalen koffie en geweldige wijn of speciaal bier.

Kies niet voor een heel pak koekjes. Kies liever voor één heerlijke koek van de warme bakker. Frituur slechts af en toe, maar als je het dan doet, kies dan voor luxe kroketten in plaats van een enorm voordeelpak met minder lekkere goedkope kroketten.

Kortom, maak zoveel mogelijk gezonde keuzes. En wanneer je een keer iets ongezonds gaat doen, zorg er dan wel voor dat je hier voor kwaliteit kiest. Door te genieten van goede voeding, goede wijn, gezonde producten en al het moois dat de grond je te bieden heeft verhoog je de kwaliteit van je leven. Je leeft gezonder en je eet lekkerder.

3. Omring je met dingen die echt mooi vindt

Hoe meer spullen je hebt, des te lastiger je leven wordt. Alles wat je hebt moet worden schoongemaakt, onderhouden, opgeborgen en opgeruimd.

Kies in je huis niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit. Verkies één mooie plant boven een vensterbank vol. Kies voor een beperkte hoeveelheid meubels en decoratie die je echt nuttig en mooi vindt. Haal de rest weg.

We worden iedere dag opnieuw overvallen door talloze aanbiedingen die ons prikkelen om spullen te kopen. Stop met kopen op automatische piloot. Koop minder, maar koop alleen dingen die je echt graag wilt hebben.

Het geeft meer voldoening om voor iets te kiezen waar je echt blij van wordt. Bovendien zul je op deze manier vaak kiezen voor spullen van betere kwaliteit. Je hebt een beperkte hoeveelheid geld te besteden. Bekijken welke spullen je echt de moeite waard zou vinden en reserveer je geld voor deze spullen.

Op deze manier bespaar je geld en gedoe. Bovendien maak je je huis lichter, luchtiger en prettiger om in te leven. Door duidelijke keuzes te maken over je inrichting creëer je meer rust en maak je je huishouden eenvoudiger. Je voelt je fijner in je huis, waardoor je lekkerder in je vel zit.

4. Werk aan iets dat je echt leuk vindt

Zie jij er ‘s ochtends tegenop om naar je werk te gaan? Als je je werk als een vervelende verplichting ziet, dan is het wellicht tijd om op zoek te gaan naar iets dat echt bij je past.

Werk is een belangrijk deel van je leven. Als het in jou geval alleen draait om geld verdienen dan doe je jezelf misschien tekort. Werk kan zoveel meer zijn. Het kan een manier zijn om je passie uit te leven, om te doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt.

Kiezen voor kwaliteit is kiezen voor werk dat bij je past en waar je je ei in kwijt kunt. Blijf niet hangen op een plek die je ongelukkig maakt alleen maar omdat het lekker verdient. Dat is kiezen voor kwantiteit, en het maakt je op de lange termijn alleen maar ongelukkiger.

Verhoog de kwaliteit van je leven

Kiezen voor kwaliteit kun je doen in vrijwel ieder gebied in je leven. Door dit structureel te doen kun je de kwaliteit van je leven snel verhogen en lekkerder in je vel zitten.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test