Artikel opslaan

Wat is geluk?

Geluk is voelen dat alles lekker loopt. Dat je positieve emoties ervaart, ontspannen bent en geniet van het moment.

Gelukkig zijn is niet het doel. Voldoening ervaren is je doel. Geluk is een geweldige fundering om op voort te bouwen. Want als je gelukkig bent wordt het veel makkelijker om te bouwen aan een geweldig leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Oké – en hoe word ik gelukkig?

Onderstaande video geeft antwoord op de vraag “hoe word ik gelukkig?” Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk hoe word ik gelukkig? op YouTube.

Gelukkig worden – simpel stappenplan

Hieronder vind je 3 levensgebieden die je moet balanceren om je gelukkig te voelen. Vraag jezelf af of één of meerdere van deze gebieden je aandacht nodig hebben.

 • Alledrie de levensgebieden hebben doorlopende aandacht nodig.
 • Als je er eentje verwaarloost dan ‘droogt hij op’ en word je ongelukkig.
 • Als je er eentje veel te veel aandacht geeft raak je uit balans.

Als je je ongelukkig voelt, peil dan bij jezelf of je een gebied hebt verwaarloosd of dat je teveel hebt geïnvesteerd in een gebied dat al op peil is.

Laten we beginnen.

1. Verbeter je energiepeil

Als je lekker in je vel zit dan is het makkelijk om gelukkig te worden. Je lichaam is je medium waardoor je je leven ervaart. En als je er goed voor zorgt dan maak je alles eenvoudiger.

Het is belangrijk dat je let op 3 factoren:

 1. Eet minder troep en meer groente en fruit.
 2. Beweeg regelmatig.
 3. Ontspan, slaap genoeg en maak je hoofd regelmatig leeg.

Verschuif de balans van je voeding. Hoe groter het percentage gezonde voeding, des te beter je je gaat voelen.

Als je goed voor je lichaam zorgt dan word je fitter, gezonder én energieker. En hoe meer energie je hebt, des te meer ruimte er is om te investeren in de andere twee levensgebieden.

Wil je weten hoe je onwijs veel energie kunt krijgen en elke dag bruisend kunt beginnen? Bekijk dan mijn stappenplan voor meer energie.

2. Investeer in je relaties

Goede relaties is de tweede voorwaarde voor een gelukkig leven. Het is niet belangrijk dat je veel relaties hebt, maar dat je een paar goede relaties hebt.

Als je wilt weten hoe je weer gelukkig kunt worden, check dan of je moet investeren in connectie. Maak je echt contact met de mensen die je gelukkig maken? Of verwaarloos je de kans op connectie omdat je teveel werkt of te onzeker bent?

Je kunt je relaties verbeteren door bij jezelf te beginnen.

 • Ontwikkel meer zelfliefde. Je kunt iets pas geven als je het te geven hebt.
 • Zoek uit welk handjevol mensen je het meest gelukkig maakt.
 • Vind manieren om meer tijd met deze mensen door te brengen.

Richt je hierbij op kwaliteit. Dat wil zeggen: smartphone in je zak houden, de ander in de ogen aankijken en écht je aandacht bij het moment houden.

Doe leuke dingen met de mensen van wie je het meeste houdt. Stel je kwetsbaar op. Deel je problemen, help anderen en breng tijd met elkaar door. Op die manier voed je connectie, verbeter je je relaties en zul je je snel gelukkiger voelen.

3. Begin met bijdragen

De eerste twee gebieden vormen de basis voor het gebied dat veel mensen over het hoofd zien: voldoening ervaren.

Hoe ervaar je meer voldoening? Door bij te dragen. Stop met streven, start met bijdragen.

 • Vraag niet: “Hoe kan ik meer krijgen?”
 • Vraag: “Hoe kan ik waarde toevoegen?”

Hoe kan ik – met mijn talenten en interesses – bijdragen aan het geluk van anderen? Dat is de vraag die je voor jezelf wilt beantwoorden. En zodra je een antwoord hebt gevonden, ga er dan mee aan de slag.

Als je het gevoel hebt dat je dingen doet die geen betekenis hebben, dan ga je je leeg voelen. Je verliest je richting, voelt je niet gelukkig en haalt geen voldoening uit je bezigheden.

Luieren en videogames spelen is geen recept voor geluk. Je wilt iets doen wat voor jou betekenis heeft. Als je dit voor elkaar krijgt, dan voel je je goed over jezelf en wordt het makkelijker om gelukkig te zijn.

Bonus tip – voel je dankbaar

Ja. Hoe word je echt gelukkig? Door dankbaar te zijn voor de fijne dingen in je leven.

Er gaan altijd dingen goed – ook als je leven verschrikkelijk lijkt. Het vermogen om dankbaar te zijn voor kleine, fijne dingen helpt je om stap voor stap gelukkiger te worden. Op het moment dat je dankbaar bent voel je je goed. Dan is er geen ruimte meer voor verdriet, angst of eenzaamheid. Dan voel je je even blij en gelukkig.

En hoe beter je je best doet om de goede dingen in je leven te zien, des te beter je brein wordt in het vinden van dingen om dankbaar voor te zijn. En daardoor ga je steeds beter zien dat het leven bést leuk is.

Wil je je vaker dankbaar en tevreden voelen? Hier vind je tips plus een extra video voor meer dankbaarheid.

Hoe word je gelukkig? Wees dankbaar voor de kleine fijne dingen in je leven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test