Artikel opslaan

We hebben allemaal angsten

Zit je momenteel lekker in je vel, voel je je gelukkig en gaat alles goed in je leven? Dan is de kans groot dat je ‘bang’ bent dat je geluk stopt. Logisch, het is een angst die we allemaal koesteren. Zodra je leven op de rails is wil je die positieve vibe niet meer kwijt.

Maar dat is niet alles. We koesteren allerlei angsten:

 • Angst om je partner te verliezen;
 • Angst om een dierbare te verliezen;
 • Angst om in de steek gelaten te worden;
 • Angst voor armoede;
 • Angst voor succes;
 • Angst om te falen;
 • Angst voor rampen of andere ellende.

De angsten zorgen ervoor dat we minder sterk kunnen genieten van wat we hebben. Ze maken ons minder vrij, en maken ons leven minder leuk. Meh.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Vertrouwen op je veerkracht

Er is een manier om je minder bang te voelen. En dat is door je veerkracht te ontwikkelen, en hier op te leren vertrouwen.

Er zijn mensen die hun partner verliezen, en gewoon weer verder gaan met het leven. Er zijn mensen die failliet gaan, die een kind verliezen, die al hun nachtmerries zien uitkomen. En uiteindelijk toch weer geluk vinden.

Wanneer je angsten waarheid worden is dat niet het einde van je leven. Het is vooral een uitdagende fase in je leven. En hoe veerkrachtiger jij bent, des te makkelijker je overeind krabbelt.

Veerkracht is je vermogen om terug te veren na een tegenslag. Je bouwt veerkracht op door vooraf te investeren in jezelf, en in de structuur van je leven en leefomgeving. Hoe beter je bijvoorbeeld bent in mindfulness, des te meer emotionele klappen je op kunt vangen. Hoe beter je je financiën beheert, des te meer financiële tegenvallers je kunt opvangen.

Veerkracht, hoe kom je eraan?

Ja, je krijgt het niet cadeau. Maar het vergroten van je veerkracht is ook niet het moeilijkste wat er is. Hieronder heb ik een paar praktische tips onder elkaar gezet. Deze tips kun je gebruiken om angst te verminderen door je goed voor te bereiden.

 1. Schrijf op waar je bang voor bent. En maak er een complete lijst van. Van het vergaan van de wereld tot het verliezen van je dierbare dwerghamster. Schrijf, naast de zaken waar je echt bang voor bent, ook de risico’s op die je loopt. Misschien ben je niet bang om je baan te verliezen, maar is het wel een mogelijkheid. Hoe kun je je op die situatie voorbereiden?
 2. Maak een shortlist van de vijf grootste angsten in je leven.
 3. Maak een lijstje met actiepunten die je per angst kunt ondernemen. Wat kun je doen om het uitkomen van deze angst te voorkomen? En als je het niet kunt voorkomen, wat kun je doen om je erop voor te bereiden?
 4. Bijvoorbeeld: Je bent bang voor brand in huis. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Koop veilige kaars standaarden, loop je bedrading na, vervang hele oude apparaten, installeer rook- en brandmelders, investeer in een brandblusser, investeer desnoods in een branddeur, maak een plan voor als er brand uitbreekt. Doe desnoods een brandoefening. Het klinkt bizar, maar hoe beter jij bent voorbereid op brand, des te minder bang je ervoor hoeft te zijn. Dan weet je: als het gebeurt, zijn we er klaar voor. Weg angst!
 5. Bijvoorbeeld: Je hebt faalangst rondom een belangrijk project op je werk. Lees jezelf in, zorg dat je alles weet wat er te weten valt. Bereid je goed voor. Steek wat extra tijd in het project. Repeteer, oefen. Laat iemand anders je werk checken. En durf in het diepe te springen. Bereid je voor op falen. Wat zou er gebeuren als je faalt? Waarom is dit verschrikkelijk? Hoe kun je de situatie minder erg maken als je toch faalt? Waarom ben je zo bang? Door je goed voor te bereiden word je minder bang, en ga je aan het werk.
 6. Bijvoorbeeld: Je hebt enorme hoogtevrees, en je wilt er vanaf. Je kunt je inlezen in de fobie. Hoe komen andere mensen er vanaf, wat is ervoor nodig om jezelf te verlossen? Vervolgens kun je je inschrijven voor een therapie om deze fobie stap voor stap aan te pakken.
 7. Bijvoorbeeld: Je bent bang om een ernstige ziekte op te lopen. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Natuurlijk kun je niet zelf bepalen of je wel of niet ziek wordt, maar je kunt je kansen ombuigen in jouw voordeel. Doe research naar een gezonde levensstijl, pas je leefpatroon aan en verklein zo je kans op veelvoorkomende ziektes.
 8. Bijvoorbeeld: Je bent bang om een dierbare te verliezen. Je kunt hier weinig aan doen, behalve goed voor de ander zorgen zodat hem of haar niets overkomt. Daarnaast is het vooral belangrijk dat je de angst omzet in liefde. Je houdt blijkbaar veel van deze persoon. Probeer dit ‘houden van’ om te zetten in directe liefde. In mindful genieten van je interactie met deze persoon. Mocht deze persoon iets overkomen, dan heb je samen in ieder geval het meeste uit het leven gehaald.
 9. Bijvoorbeeld: Je maakt je vaak zorgen over zaken waar je niets aan kunt veranderen. De problemen van je kinderen, het gedrag van collega’s, lastige familieleden etc. Door jezelf te trainen om vaker te mediteren en meer mindful door het leven te gaan, merk je hoe je afstand kunt nemen van deze problemen. Je ontdekt hoe je het leven meer observeert, en ervoor kunt kiezen om je minder te laten meeslepen door het drama van alledag. Hierdoor word je kalmer, weerbaarder en gelukkiger. Zelfs als je je middenin het drama bevindt.

Je bent minder bang voor zaken waarop je op zijn minst een beetje voorbereid bent. Dat kost soms meer moeite dan andere keren. Maar het is vaak de moeite waard, omdat de afwezigheid van angst je veel vrijheid oplevert.

Investeer in je veerkracht en ervaar minder angst

Je bent minder bang om ziek te worden als je weet dat je verzekerd bent. Je bent minder bang voor een ernstig ongeval als je weet dat je auto is uitgerust met de laatste veiligheidssnufjes.

Er zijn altijd dingen die je kunt doen om een angst te verminderen of ‘onder controle’ te krijgen. Door praktische regelingen te treffen of door aan jezelf te werken.

Wil je meer tips die je helpen bij het opbouwen van je veerkracht? Hieronder vind je een paar soChicken artikelen met praktische tips.

Heb je echt last van een lastige fobie? Gebruik dan de onderstaande boeken, deze zullen je helpen om je angsten stap voor stap te verminderen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test