Bang voor het einde van onze beschaving

Het is tegenwoordig hip om bang te zijn voor economische ineenstorting, net zoals het in de jaren ’70 hip was om bang te zijn voor een kernoorlog. De economische crisis woedt over onze planeet, en dat maakt veel mensen bang. Logisch, want de afname van financiële stabiliteit geeft mensen een onveilig gevoel. Het vormt ook een vruchtbare voedingsbodem voor bizarre complottheorieën en voorspellingen over het naderende einde van onze beschaving.

Als je bekend bent met het hitprogramma ‘Doomsday Preppers‘ op National Geographic Channel dan zie je hoe deze trend van hopeloosheid en angst bij sommige mensen omslaat in voorbereidings extremisme.

En deze angst is niet alleen aanwezig in de Verenigde Staten. Ook in Nederland ontstaat er meer angst, een sterker gevoel van hopeloosheid. Angst is een slechte raadgever. Mensen die zich overgeven aan Doomsday Prepping hebben de hoop opgegeven, ze gaan er vanuit dat het allemaal mis zal gaan. Daarmee gaan ze voorbij aan een heel belangrijk feit: de toekomst is nog niet bepaald.

In een transformerende samenleving hebben we alle handen nodig. Het is niet het moment om het bijltje erbij neer te gooien en je te omringen met wapens. Het is tijd om aan de slag te gaan. De wereld heeft dappere, slimme en positieve mensen nodig die bereid zijn het systeem te veranderen. Mensen die een ton besteden aan vooruitgang, niet aan een bunker in de kelder.

Yep, de doomsday nadert!

Ja, slecht nieuws. De dag dat onze beschaving ten einde zal komen nadert. Ooit zal dit onvermijdelijk gebeuren. Over 4 miljard jaar zal onze zon doven, ooit zal het heelal mogelijk imploderen en zal de boel simpelweg ophouden.

Daarnaast is de kans groot dat er verschrikkelijke dingen zullen gebeuren in de tussentijd. Binnen vijf jaar is de noordpool ‘s zomers ijsvrij, zijn onze regenwouden flink uitgedund, krijgen bepaalde delen van de wereld te maken met overstromingen en droogtes en zullen de voedselprijzen verder stijgen.

Er komt ellende onze kant op, zonder twijfel. Maar is dat ooit anders geweest? Ellende bestaat al miljoenen jaren. Dit keer krijgen we te maken met ellende die we zelf hebben veroorzaakt. Ellende die ons (zoals altijd) op de proef zal stellen. En ik stel voor dat we niet wegkruipen in een kelder vol met Lidl blikvoer. Ik stel voor dat we vooruit kijken en werken aan een mooiere, betere en meer eerlijke wereld. Een wereld met minder ellende.

Het verhaal is nog niet geschreven. Het leven is geen film met een indrukwekkende climax. Het leven is een stroom van gebeurtenissen variërend van wenselijk tot onwenselijk. Onze samenleving heeft problemen. Maar weet je, jij en ik zijn die samenleving. Wat zegt dat over ons? Precies, dat we problemen hebben die we moeten oplossen. We zijn afhankelijk, kwetsbaar, emotioneel instabiel, gehecht aan spullen.

Tijd om daar verandering in te brengen. Tijd om ons voor te bereiden op de ellende die onze kant op komt.

Het toverwoord: veerkracht

Je kunt een fort bouwen voor jezelf, maar geen fort dat jij kunt bouwen is sterk genoeg om je in een echte crisis te beschermen. Wat gebeurt er als jij al je geld, aandacht, tijd en energie hebt gestoken in het opbouwen van een fort, en het fort valt? Precies, dan heb je niets meer. Een fort buigt niet, een fort breekt.

Veerkracht is het toverwoord. Veerkracht moet het idee zijn achter onze toekomstige huishoudens en samenlevingen. Niet voorbereiden op een slagveld, maar veerkrachtig genoeg zijn om onverwachte klappen op te vangen.

Onze aarde is veerkrachtig. We denken dat we onze planeet verwoesten, maar in plaats daarvan verwoesten we ons vermogen om op deze planeet te leven. Die planeet, die overleeft het wel. Niets is zo veerkrachtig als moeder natuur.

Tijd om te leren van onze oorsprong. Tijd om te werken aan onze veerkracht!

1. Creëer financiële veerkracht

Geld is een waardevol middel om je veerkracht te vergroten. Nee, niet wanneer de Euro waardeloos wordt en mensen de straten plunderen. Maar in een heleboel andere scenarios wel. Economische stormen bedreigen in de eerste plaats je financiële zekerheid. Hoe meer geld je achter de hand hebt, des te veerkrachtiger je bent.

 • Spaar iedere maand. Geef sparen een hoge prioriteit. Stop te leven op het randje en zorg dat je geld overhoudt. Zorg dat je minimaal een half jaar kunt overleven op je spaargeld. Bouw het daarna verder uit naar een jaar. Geweldige tips vind je hier.
 • Verminder je materialisme. Hechten aan spullen en luxe maakt je kwetsbaar op zowel financieel als emotioneel vlak.
 • Werk aan het opbouwen van een onafhankelijke inkomstenbron. Start een eigen bedrijfje zodat er ook geld binnen komt als je onverwachts je baan verliest.
 • Verlaag je maandlasten. En verlaag het daarna nog meer. Maak het verlagen en het laag houden van je maandlasten een prioriteit.
 • Omarm het minimalisme. Meer maakt niet gelukkiger, minder vreemd genoeg vaak wel.
 • Regel je financiën via een duurzame bank. Duurzame banken investeren in vooruitgang en zullen daarom in tijden van crisis stabieler zijn dan banken die investeren in bedrijven en projecten die ons op de lange termijn niet dienen. De duurzaamste banken in Nederland zijn ASN Bank en Triodos.

Ik spaar al heel lang een groot deel van mijn inkomen. Hierdoor ben ik op financieel gebied vrij veerkrachtig. Wanneer er zich onverwachts hoge uitgaven aandienen dan ben ik niet blij, maar lig ik ook zeker niet wakker. Ook wanneer mijn inkomen zou wegvallen dan heb ik ruim de tijd om het probleem op te lossen. Hoe sta jij ervoor? Begin vandaag nog met het vergroten van je financiële veerkracht!

2. Werk aan praktische veerkracht

Flessen water, eten in pot, houdbare voeding, een EHBO kit, wat nuttige medicijnen, een knijpkat. Er zijn allerlei dingen die je in huis kunt halen om praktisch gezien veerkrachtiger te worden. Sommige preppers verliezen zich volledig in deze categorie. Het is verstandig om dingen in huis te hebben (vooral water). Op Nederlandveilig.nl vind je tips voor het opbouwen van een noodpakket, en de risico’s waarop je je in jouw regio het beste kunt voorbereiden.

Wat is nog meer praktische veerkracht? Kennis. Kennis van planten bijvoorbeeld. Welke kun je eten, welke hebben medicinale eigenschappen? Welke planten kun je zelf verbouwen? Ga eens backpacken of kamperen. Leer hoe je prima kunt leven met minder middelen. Deze kennis en ervaring komt altijd van pas.

Verder? Maak je huishouden veerkrachtiger door te investeren in zonnepanelen. Het wordt steeds aantrekkelijker om je eigen energie op te wekken. Vraag direct wat informatie aan om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Lees meer…

Denk ook aan het aanleggen van een regenton, een moestuin of een window farm.

3. Gouden tip: Ontwikkel emotionele veerkracht

Alles doet ertoe, maar niets doet ertoe. Emotionele veerkracht is het hebben van een ‘mind like water’. Er wordt een steen in een vijver gegooid. Plons, rimpels op het water. Binnen enkele seconden ligt de vijver weer stil. De klap is opgevangen en het water keert terug naar zijn originele staat.

Je kunt leren om een emotionele vijver te worden. Dingen gebeuren, jij reageert erop, alles keert weer terug naar stabiliteit.

Emotionele veerkracht is ontzettend waardevol. Het helpt je om zelfs in de meest barre omstandigheden positief, rustig en kalm te blijven. Hiermee maak je niet alleen je eigen leven mooier, maar vorm je ook een inspiratie voor de mensen om je heen.

Emotionele veerkracht vergt oefening. Hieronder enkele tips:

 • Probeer je niet te hechten aan spullen, plaatsen, mensen of dieren. Liefde is een ander woord voor vrijheid, niet voor vasthouden. Mensen die zich hechten aan allerlei zaken krijgen het zwaar wanneer ze iets verliezen. Besef dat je maar heel weinig nodig hebt om gelukkig te zijn, laat staan om te overleven.
 • Besef dat het verleden niets anders is dan een herinnering, en de toekomst niets anders dan een verwachting. Leef in het hier en nu. Dat maakt je sterker en stabieler.
 • Mediteer regelmatig, liefst dagelijks. Meditatie helpt je afstand te nemen van het alledaagse leven. Zo kun je de boel in perspectief plaatsen en jezelf terugbrengen bij het gevoel dat je wilt ervaren: liefde en rust.
 • Overwin je angst voor de dood. Dood is iets heel normaals. We gaan allemaal dood, en iedereen die voor ons kwam is dood gegaan.
 • Ontwikkel je spirituele leven als dit je interesse heeft. Het kan je helpen veerkrachtiger te worden in moeilijke tijden.

Hoe kalmer, vrijer en onafhankelijker je in je hoofd wordt, des te meer je kunt hebben. Door emotionele veerkracht op te bouwen ben je een stuk beter voorbereid dan preppers die leven tussen de conserven en doodsbang zijn voor wat hen te wachten staat.

4. In godsnaam: Bereid je voor op een mooiere wereld

Voorkomen is beter dan genezen. En bezig zijn met voorkomen is absoluut een betere manier om je tijd te besteden dan wegkruipen. Het verloop van onze geschiedenis moet nog worden bepaald. Vergeet alle aanhangers van al die vreemde maar overtuigende complottheorieën. Niemand kan de toekomst voorspellen.

Wat we wel kunnen doen is de oorzaak zijn van een betere toekomst. Een toekomst met meer veerkracht, meer liefde, meer balans. Je kunt wegduiken voor die vrachtwagen die op je af komt of je kunt een flinke draai aan het stuur geven.

Ik stel voor dat we het stuur stap voor stap omgooien. Dat we werken aan een duurzame en veerkrachtige huishoudens, wijken, steden en landen. Dat we onze creativiteit inzetten om positief aan de slag te gaan. Problemen oplossen, fouten ongedaan maken, de schade herstellen.

Ik stel voor dat we een boodschap van hoop, inspiratie en liefde verspreiden. Van mens naar mens. Gewoon door blijven gaan richting een betere toekomst. Het opbouwen van een duurzame, veerkrachtige samenleving is op de lange termijn de allerbeste voorbereiding die we kunnen treffen. Wees niet bang, ga aan de slag. Er is nog veel werk aan de winkel.

Hieronder vind je enkele boeken die je op weg kunnen helpen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test