Artikel opslaan

Rijker worden is niet moeilijk

Rijker worden kan op twee manieren. Je kunt absoluut rijker worden of relatief rijker worden. Hoe je relatief rijker wordt bespreken we in Snel rijker worden – een onbekende techniek. In dit artikel gaan we bekijken hoe je absoluut gezien rijker kunt worden. Dat wil zeggen: hoe je je vermogen laat groeien.

Het doel is hier niet om miljonair te worden. Miljonair worden leer je niet op soChicken maar in vreemde zelfhulpboeken. Het doel hier is om je vermogen te laten groeien, zodat je morgen financieel gezien beter af bent dan vandaag. We gaan ervoor zorgen dat je toekomst wat geld betreft zorgelozer wordt.

Klinkt goed? Inderdaad. Dus laten we kijken hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Geef minder uit dan er binnenkomt

Simpel zat. Geen bijzondere technieken of ingewikkelde constructies. Rijker worden komt neer op de volgende filosofie:

Leef beneden je stand.

Dat klinkt logisch en simpel, maar eenvoudig is het allesbehalve. Ten minste, niet voor mensen die iedere maand nét niet kunnen rondkomen. Die zich in de schulden steken voor uitgaven als auto’s en meubels. Die klagen over hun financiële situatie, en vervolgens rondlopen met de nieuwste iPhone met een duur abonnement.

Beneden je stand leven is niet moeilijk, maar het vereist een beetje discipline. De bereidheid om nu offers te brengen voor een betere toekomst. De offers zijn klein, maar de voordelen in de toekomst zijn enorm. Door je vermogen te laten groeien zul je namelijk veel meer rust en vrijheid ervaren. Bovendien zul je meer opties hebben, meer veerkracht en meer stabiliteit.

1. Verlaag je vaste lasten

Vaste lasten zijn de vijand. Je wilt ze zo laag mogelijk houden om je financiën veerkrachtig, robuust en gezond te houden. Vaste lasten zijn alle terugkerende uitgaven waar je niet zomaar onderuit kan. Denk aan abonnementen, verzekeringen, de hypotheek, gas/water/licht, huur, contributie etc. Boodschappen vormen ook een terugkerende last waar je niet onderuit kan. Maar, als het nodig is kun je je uitgaven hier wel heel flexibel bijstellen (luxe gezond eten als er veel geld is, goedkoop gezond eten als er minder geld is etc.).

Beschouw je uitgaven niet per maand, maar per jaar. Op deze manier zie je hoe zelfs kleine uitgaven snel kunnen optellen tot serieuze bedragen. Een voorbeeld:

 • Televisie, internet en bellen voor € 50 p/m
  Totaal € 600 per jaar.
 • 2 Jarig iPhone abonnement € 40 p/m + toestel voor € 230
  Totaal € 595 per jaar.
 • Krant abonnement (bv. nrc) van € 26 p/m
  Totaal € 312 per jaar
 • Sportschool abonnement van € 20 p/m
  Totaal € 240 per jaar

Een gemiddeld huishouden komt al snel aan dergelijke lasten. Sterker nog, als je samenwoont gaat het om twee telefoon abonnementen en wellicht twee sportschool abonnementen. In dit voorbeeld vreten deze simpele lasten bij elkaar jaarlijks ruim € 1.740 uit je inkomen. Dat betekent voor de meeste mensen dat ze bijna een hele maand werken voor deze vier voorzieningen. Iedere euro die je bespaart op je vaste lasten betaalt zich op de lange termijn dubbel en dwars terug.

Bereken al je uitgaven op jaarbasis, en bekijk kritisch of je er een paar tientjes af kunt scheren. Voor je het weet verdien je een paar honderd euro op jaarbasis. Geld dat simpelweg weglekt. Check ook de ‘vaste lasten’ zonder contract. Bereken eens wat die luxe douchegel je kost op jaarbasis, of dat dagelijkse broodje in de kantine. Zodra je weet wat deze dingen je echt kosten kun je beter geïnformeerde keuzes maken.

Meer tips om slim veel geld te besparen? Ga dan aan de slag met: Geld besparen – simpele checklist.

2. Beleef plezier aan ‘niet uitgeven’

Geld uitgeven is leuk. Maar dat wil niet zeggen dat geld niet uitgeven vervelend is. Sterker nog, je geld opsparen kan misschien nog wel een fijner gevoel geven.

Je geld uitgeven voelt eerst fijn, maar dat goede gevoel verdwijnt snel. Als je je geld spaart dan voel je je op de lange termijn vrij. Nee, niet bij het eerste tientje. Maar wel zodra je spaarrekening serieuze vormen begint aan te nemen.

Wanneer je geld bespaart op je vaste lasten, en dit geld vervolgens apart zet, zal je spaarrekening snel groeien. En na een tijdje zul je beseffen dat deze reserve je een gevoel van rust en vrijheid geeft. Je zou ontslag kunnen nemen als je zou willen. Je zou een wereldreis kunnen maken. Je zou zes maanden kunnen overleven zonder inkomen.

Je kunt jezelf niet ‘vrij’ kopen. Je kunt jezelf wel vrij sparen: Spaar je vrijheid bij elkaar.

Heb je voldoende gespaard om minimaal zes maanden te kunnen rondkomen zonder inkomen? Kijk dan eens verder. Zoek manieren om je geld nog beter weg te zetten. Houd echter een veilige buffer achter de hand. Beleg alleen met geld dat je kunt missen.

3. Koop geen overbodigheden

Kleine en grote overbodigheden maken je armer. Dat, en ze kosten je tijd, energie, kopzorgen en onderhoud. Koop daarom alleen dingen die je echt nodig hebt. En, aan de andere kant, verkoop alle dingen die je niet (meer) nodig hebt.

Geen overbodigheden betekent dus: geen goedkope rommel bij de Action die je toch niet gebruikt. Geen kleding die je toch niet draagt. Geen nieuwe auto omdat een goede vriend ook een nieuwe auto heeft gekocht. Geen onzinnigheden, geen dingen die niets toevoegen aan je leven.

Besteed je geld aan minder spullen. Ruil kwantiteit in voor kwaliteit. Kwalitatieve spullen gaan langer mee, waardoor ze je op de lange termijn geld besparen. Bovendien is leven met minder spullen veel fijner.

4. Ontwikkel inzicht in je geldstromen

Geld is zo’n belangrijk onderdeel van ons leven. Toch zijn er slechts een handjevol mensen die echt de vinger aan de pols houden rondom hun financiën. Word een van die mensen. Log regelmatig in op je rekening, en zoek uit waar je geld naartoe gaat. Je kunt ook gebruikmaken van speciale diensten die je hiermee helpen, zoals AFAS Personal of diensten die door je bank worden aangeboden.

Weet waar je geld naartoe gaat, dan kun je ook veel betere beslissingen nemen. Zo kun je in een oogopslag zien dat je honderden euro’s per jaar kwijt bent aan dat dagelijkse kopje Starbucks op het station. Houd in de gaten of je geld stroomt naar de plekken waar jij het wilt hebben, of dat het door je vingers glipt.

5. Laat je geld niet weglekken

Om je toekomst financieel rooskleuriger te maken is het belangrijk dat je je geld niet laat weglekken. Het betekent ook niet dat je nooit meer iets kunt kopen. Het betekent vooral dat je ervoor zorgt dat je bewust kiest waaraan je je geld wilt uitgeven. Dat je je vaste lasten compact en flexibel houdt en dat je uiteindelijk onder je stand leeft.

Geen leningen (het betalen van rente is een enorm geldlek), je CreditCard direct afbetalen of automatisch laten afschrijven (dan betaal je geen rente), niet rood staan, niet meer kopen dan je nodig hebt en soms investeren in een dienst of product die je helpt je vaste lasten te verlagen op de lange termijn (zoals een auto zonder belasting of zonnepanelen).

Het is moeilijk om geld binnen te krijgen. Het is relatief makkelijk om geld bij je te houden. Je kunt daarom je rendement het beste aan deze kant verhogen voordat je je best doet om meer te verdienen. Dicht de lekken voordat je het schip vol laadt. Want naarmate je meer gaat verdienen zullen de lekken alleen maar groter worden als je er niets aan doet.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test