Een belangrijke bron van relatieproblemen
Wist je dat veel relatieproblemen worden veroorzaakt vanwege geldproblemen? Het zal je vast niet verbazen. Samenwonen met geldzorgen is vervelend. Het veroorzaakt stress en een gevoel van minderwaardigheid.
In ons artikel Maakt geld gelukkig? gaven we aan dat meer geld niet per definitie gelukkig maakt. Te weinig geld maakt daarentegen wél ongelukkig! Daarom is het belangrijk dat jullie nadenken over jullie geldzaken.
Met deze gouden tips beheer je je geld samen op een transparante en verstandige manier. Hiermee verklein je het risico op geldproblemen en kun je je relatie op dat vlak gezond houden!
1. Overzicht geeft inzicht
Begin met het maken van een duidelijk overzicht van jullie inkomsten en uitgaven. Alleen dan kun je jullie vaste lasten berekenen en krijg je een goed overzicht van jullie financiële situatie. Op Leukegeit vind je een kant-en-klaar Excel bestand waarin je jullie inkomsten en uitgaven kunt berekenen!
Merk je na het invullen van het bestand dat jullie zogezegd ‘boven jullie stand’ leven? Ga dan op zoek naar kostenposten waarop je kunt bezuinigen. Lees je dat dure tijdschrift echt iedere maand? En zou je partner niet naar een goedkopere sportschool kunnen? Optimaliseer jullie budget zo goed mogelijk!
Lees ook: tips voor meer geld!
2. Open een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten
Wie samenwoont heeft vaste lasten. Vaste lasten zijn kosten die maandelijks, ieder kwartaal of ieder jaar terugkeren. Open een gezamenlijke rekening waar jullie iedere maand bijvoorbeeld de helft van de vaste lasten op storten. In het bestand kun je precies berekenen wat het jullie kost om samen te leven en wat jullie (bij een verdeling 50/50) per persoon moeten overmaken naar de gezamenlijke rekening.
Zorg dat alle bedrijven en instanties van deze rekening hun geld af kunnen boeken. Wellicht is het verstandig om alleen op deze rekening ‘rood staan’ aan te vragen. Als jullie dan eens te laat zijn met geld storten kan de hypotheek toch gewoon worden afgeboekt. Vul het echter wel iedere maand aan!
3. Open een spaarrekening en vul hem zo snel mogelijk
Hebben jullie spaargeld? Er zijn talloze stelletjes die helemaal geen geld achter de hand hebben. Als morgen het dak gaat lekken zitten ze met een probleem, ze hadden er niet op gerekend en er is nu geen geld beschikbaar.
Zorg altijd voor een reserve en spaar zoveel als je kunt. Het is namelijk echt waar dat niet al het geld op hoeft aan het einde van de maand. Je kunt je vrij besteedbaar inkomen kunstmatig verlagen door veel te sparen. Wanneer heb je een goed spaarpotje? Reken uit hoeveel geld je nodig zou hebben om minimaal 6 maanden te overleven in jullie huis zonder inkomsten, dat is een mooi spaardoel!
Stel in je internetbankieren in dat jullie iedere maand vanaf de gezamenlijke rekening een bedrag sparen. Dit is geld voor jullie gezamenlijke toekomst!
Lees meer over het belang van sparen: Eerst jezelf betalen, dan je rekeningen.
4. Open een extra spaarrekening voor jullie relatie
Om je relatie leuk te houden heb je natuurlijk geen geld nodig, het maakt het alleen wel veel makkelijker! Het is toch geweldig voor jullie relatie om af en toe een weekendje weg te gaan. Gezellig samen in een andere stad in een lekker hotel. Of wat dacht je van lekker samen uit eten gaan iedere maand? Of een bioscoopje pakken?
Als jullie samen willen genieten moet er wel geld voor zijn. Daarom stellen we voor een extra spaarrekening te openen en dit als ‘relatieverrijker’ te beschouwen. Het geld dat je hier spaart besteden jullie aan relatie verrijking. Om dit potje te vullen raden we je ons innovatieve spaarplan aan. Hiermee vult het potje zich automatisch!
Lees meer over dit spaarplan in: spaar onbewust 1000 euro.
5. Communiceer over geld
Als jullie niet praten over geldzaken verhoog je de kans op geldproblemen in jullie relatie. Het is belangrijk dat jullie allebei inzicht hebben in de financiële verantwoordelijkheden die jullie samen hebben.
Hierbij gaat het om uitgaven die jullie moeten doen om te kunnen leven. Praat samen over jullie financiën en zorg dat het iets van jullie samen is. Het voelt misschien prettig dat je partner alles regelt, maar wat gebeurt er als jullie plotseling uit elkaar gaan? Of stel dat je partner iets overkomt?
Zorg voor volledige transparantie in de gezamenlijke geldzaken. Het gaat jullie allebei aan en er moeten dus geen geheimen of onduidelijkheden zijn.
6. Behoud allebei een eigen rekening
Houd je persoonlijke en gezamenlijke rekening gescheiden. Laat je salaris storten op je eigen rekening. Spaar wat geld voor jezelf en gebruik het geld om jezelf verder mee te onderhouden. Vanaf je persoonlijke rekening boek je iedere maand een vast bedrag over naar jullie gezamenlijke rekening. Doe dit wel direct nadat je salaris binnen is gekomen! Wat je overhoudt is voor jezelf. Zo weten jij en je partner precies waar jullie aan toe zijn.
Het is ook direct duidelijk hoeveel geld er kan worden uitgegeven aan kleding, uitgaan en andere persoonlijke zaken. En dat alles zonder dat het huishouden in ‘gevaar’ komt.
7. Probeer je los te koppelen van materialisme
Zoals je in het eerder genoemde artikel of geld gelukkig maakt kunt lezen is geld niet de weg naar geluk. Dat geldt dus ook direct voor materialisme in het algemeen. Je kunt een hoop geldproblemen voorkomen door je los te koppelen van geld. Zie het als een gereedschap en niet als doel. En besef constant, zodra jullie in de problemen raken, dat geld niet gelukkig maakt.
Wil je leren hoe je minder materialistisch wordt? Lees dan: Dankbaar zijn voor wat je hebt
8. Bespreek geldkwesties niet tijdens ruzies
Hebben jullie een hartig woordje te wisselen over jullie gezamenlijke geldzaken? Doe dit dan niet tijdens een heftige ruzie of wanneer je partner plotseling een dure PlayStation heeft gekocht. Wacht tot de boel weer rustig is en voer samen een volwassen, open gesprek over geld.
Betrek in zo’n gesprek altijd een overzicht van de huidige financiële situatie (zie tip 1). Zorg dat jullie op één lijn komen wat betreft de prioriteiten rondom geld. Door te werken met een gezamenlijke rekening voor alle vaste lasten en boodschappen zul je echter weinig problemen ervaren zolang jullie je allebei aan de afspraken houden.
9. Maak geen schulden
Jezelf in de schulden steken is één van de minst goede manieren van financieel management. Schulden kosten geld en leveren je niets op. Uiteraard kunnen leningen je verder brengen als je bijvoorbeeld wilt investeren in een huis. Denk er echter niet te lichtzinnig over. Vermijd producten op afbetaling (waarom zou je, zie tip 7) en gebruik je CreditCard niet als dagelijks betaalmiddel.
Kies zoveel mogelijk voor iDEAL als betaalmethode. Zo wordt het geld direct afgeschreven en weet je direct waar je aan toe bent (in tegenstelling tot acceptgiro, CreditCard en automatische incasso). Gebruik ook ‘rood staan’ niet als lening maar als buffer bij ongevallen.
10. Stel jullie relatie boven geldzaken
Dit is een van de meest belangrijke samenwonen tips. Hoe je het ook wendt of keert, geld is een belangrijke factor in jullie relatie. Het is echter belangrijk om in te zien dat jullie relatie niet draait om geld, maar om liefde. Door geld te zien als gereedschap kun je je loskoppelen van de betoverende eigenschap die het kan hebben. Stel jullie relatie boven geldzaken, dat maakt het leven een stuk leuker en makkelijker!
Reacties
Wij hebben het omgedraaid: salarissen gaan naar gezamenlijke rekening, daarvan krijgen we beiden elke maand ruim "zakgeld." Daarmee heb je onafhankelijk van wie wat verdient evenveel te besteden aan je eigen hobby’s e.d.
@Madekief, is ook een hele goede manier. We zijn hier uitgegaan van een ‘veilige’ constructie waarin ieder zijn eigen controle en onafhankelijkheid behoudt.
Ik vind jullie manier ook een erg goede variatie omdat jullie zo evenveel te besteden hebben. Als beide partners het ermee eens zijn is het prima. Goede tip! :)
Mijn relatie is mede dankzij geldproblemen uitgegaan. Ik heb altijd veel gespaard en mijn ex-vriend had alleen maar schulden opgebouwd. Ik wist dit al vrij snel en heb hem verteld dat ik zijn schulden geen probleem vond als hij maar zijn best deed om er uit te komen. Dit deed hij in mijn ogen helaas niet. Hij was heel impulsief en bleef maar meer geld uitgeven dan dat hij had. Toen hij tenslotte ook nog zijn opgebouwde pensioen liet uitkeren was dat voor mij de druppel. Ik ben wel van mening dat geld niet heel belangrijk is, maar dat je wel een beetje hetzelfde moet denken over hoe je ermee om moet gaan.
Ik begrijp dus wel goed dat relaties kunnen stranden door geldproblemen.
Wij hebben ervoor gekozen om ieder een ‘gelijk’ gedeelte van het salaris uit te laten geven aan vaste lasten. Daarnaast doen we om de beurt een leuk weekendje of iets dergelijks betalen. Mocht in de toekomst één van de twee werken, dan gaan we over op het storten van een vast bedrag op de rekening van de ander.
Nog een ander leuk iets, ook om wat geld te besparen: de boxfor2 (zie link). Heb hem van de week al binnen gehad :)
Helaas is het niet voor iedereen financieel mogelijk te gaan samenwonen! Mijn vriend en ik willen niets liever maar helaas door de centjes (nog) niet mogelijk. Ik heb de pech niet helemaal gezond te zijn en na mijn herbeoordeling van het uwv wonderbaarlijk van 100% afgekeurd naar 100% goedgekeurd. Ben hier druk mee bezig ze in te laten zien dat dit niet klopt mede omdat ik zelfs ben verslechterd. Door dit alles in bijstand gekomen als alleenstaande moeder en kan nu dus eigenlijk geen toekomst meer met iemand opbouwen tenzij deze persoon voor ons gaat zorgen, tja en dat is in deze tijd eigenlijk niet meer te doen op 1 inkomen.Ik kan niet verwachten dat mijn vriend alles voor ons opgeeft en zo ziet het er wel naar uit. En het is echt niet zo dat hij niet wil ook ik heb alle financieen bekeken en zie geen ruimte…. Dus hoelang wij dit gaan volhouden en of we er uit gaan komen ik heb geen idee. Voorlopig probeer ik maar te genieten van het moment want als ik aan de toekomst denk en onze wensen (2e kindje) word ik erg verdrietig. Helaas is onze maatschappij er tegenwoordig op ingericht dat je 2 verdiener bent ook als je niet alle luxe wenst maar gewoon om rond te komen. We blijven positief maar makkelijk is dat vaak niet. Jammer genoeg maar weer een voorbeeld dat liefde alleen niet altijd meer genoeg is…