“Trusting in the middle way, there is an ease
and grace, a cellular knowing that we, too,
can float in the ever-changing ocean
of life which has always held us.”
Jack Kornfield
Oké – dit was mijn laatste ontbijt ooit
Ken je dat? Je besluit om een verandering door te voeren om je leven beter te maken. Maar tegelijkertijd voelt het als een groot drama.
Zo at ik een tijdje geleden mijn laatste ontbijt ooit. En nee, mijn leven kwam nog niet ten einde.
Ik besloot toen om te beginnen met intermittent fasting. Ik nam mezelf voor om mezelf volledig toe te leggen op deze techniek, waarbij je bijvoorbeeld tussen 20:00-12:00 geen calorieën nuttigt (16:8 – 16 uur vasten, 8 uur eten). Er zijn allerlei aanwijzingen dat dit diverse gezondheidsvoordelen heeft en een aantal mentale voordelen, maar het heeft ook een groot nadeel: nooit meer ontbijten.
Dus daar zat ik met wat in mijn hoofd mijn ‘laatste bak granola’ zou worden. En dat is natuurlijk de grootste onzin.
Ik bleef natuurlijk niet dagelijks vasten (ik doe het afwisselend, wanneer het goed voelt) – en ik schoof mijn volgende ontbijtje dat weekend alweer rustig naar binnen. Niets aan de hand.
Voordelen zonder de nadelen
Ik kan regelmatig profiteren van de voordelen van vasten en tegelijkertijd regelmatig ontbijten.
De alles of niets gedachte vormt voor veel van ons een enorm obstakel in onze groei.
We beginnen met een meditatie programma dat stelt dat we 20 minuten moeten zitten. Maar dat lukt ons niet na een aantal pogingen – dus mediteren we maar helemaal niet.
Je wilt graag plantaardig eten vanwege dierenleed, je gezondheid en je impact op het klimaat. Je probeert een paar dagen te leven als veganist, maar je wordt er niet blij van. Je merkt dat je kaas mist – dus je besluit dat deze levensstijl niet voor jou is. En je gaat terug naar je oude eetpatroon met o.a. zuivel en vlees.
Terwijl – en dit idee is verrassend vernieuwend – je natuurlijk ook gewoon volledig plantaardig kunt eten, met af en toe wat kaas. Het is niet veganist of vleeseter – er zit een hele wereld tussenin.
Als het geen verslaving is – maak je dan niet zo druk
Kijk, ik begrijp het – als je wilt stoppen met roken dan moet je gewoon stoppen met roken. Zelfde geldt voor andere verslavingen die je leven negatief beïnvloeden. Hier wil je niet zoeken naar een ‘middenweg’, hier wil je gewoon stoppen.
Maar voor alle andere veranderingen in je leven (gezonder eten, meer bewegen, doelen bereiken, groen leven, meditatie, minimaliseren etc.) kun je jezelf een middenweg gunnen. Waarin je de voordelen van de positieve verandering ervaart, zonder al teveel nadelen te introduceren.
Hierdoor wordt het veel eenvoudiger om de verandering vol te houden en er daadwerkelijk van te genieten.
Als je fitter wilt worden, is het dan echt nodig dat je elke dag in je woonkamer staat te springen omdat een of ander online programma dat adviseert? Denk je echt dat je dat een jaar vol gaat houden? Denk je niet dat je ook fitter wordt als je 2-3 keer per week sport, zodat je ondertussen ook een beetje bij kunt komen?
Als je geld wilt besparen, is het dan echt nodig om helemaal niet meer naar de horeca te gaan. Of om helemaal geen ‘luxe’ producten meer te kopen in de supermarkt? Of kun je gewoon een beetje bijschalen, en ook ruimte laten om jezelf af en toe te verwennen?
Door de uitersten te vermijden en de middenweg op te zoeken voorkom je een hoop drama. Niet alleen voorkom je het dramatische moment dat ik creëerde met mijn laatste granola ooit, maar je voorkomt ook dat je jezelf slecht voelt omdat het niet lukt om te leven volgens je nieuwe (extreme) leefregels.
Iets wat waarschijnlijk sowieso onvermijdelijk is – maar wat we keer op keer uit het oog verliezen dankzij ons enthousiasme.
Een goed leven is niet zo extreem
Balanceren op de moeiteloze middenweg is een vaardigheid die je kunt trainen. En het is waardevol om hier beter in te worden. Om te herkennen wanneer je jezelf in uitersten verliest en jezelf rustig terug te brengen.
Soms is het waardevol om een tijdje door te bijten, omdat je nu eenmaal iets voor elkaar moet krijgen. Maar het is slim om daarna snel terug naar het midden te bewegen om de balans te herstellen.
Als je het beste resultaat wilt halen uit meditatie, is het slim om dagelijks te mediteren. Dat betekent niet dat je geen resultaat behaalt als je minder vaak mediteert. Alles heeft zijn balans, en soms is 70% resultaat goed genoeg.
Want dat is hoe de wereld werkt: met weinig moeite kun je een heleboel voordelen ervaren. Maar om álle voordelen te ervaren (om perfectie te bereiken) moet je onevenredig veel moeite investeren.
Een eetpatroon dat voor 80% voldoet aan je eisen is veel makkelijker vol te houden dan een eetpatroon dat 100% perfect is. En zo werkt het voor alles. Door de uitersten te vermijden bespaar je ontzettend veel tijd, geld en energie uit die je kunt aanwenden voor andere veranderingen.
Dus wanneer je voelt dat je wilt doorschieten in uitersten, houd dit dan in gedachten. Goed genoeg is goed genoeg in 99% van de gevallen.
Optimaliseer je leven en maak het leuker
In mijn online cursus Opwaarts laat ik zien met welke kleine, strategische stappen je je leven steeds leuker maakt.
Ervaar meer blijdschap, dankbaarheid, kalmte en liefde voor jezelf en de wereld om je heen. 😊☀️
Reacties
Kijk en zo zit ik dus in mekaar! Wat heerlijk om deze maandag zo te kunnen beginnen met de lat eeret naar eens op de middenweg te leggen. Ik ben op therapeutische basis weer aan het werk in opbouwfases. Ik ben zo gewent om alleen mezelf 100% te geven dat ik vergeet wat haalbaar is voor mij. Dus na een burn out nu overspannen.
Maar ik ben van nature positief en door jou artikelen en boeken help ik mezelf om ook lief en positief te zijn tegen mezelf. Ik ben er nog niet hoor maar dat is niet erg want ik ben ook niet meer waar ik was. Deze week ga ik ik starten met de midden weg. Goed is goed genoeg.
Bedankt Jelle!
Hallo Jelle,
Ik geniet steeds weer van je mooie teksten.
Duidelijk, eenvoudig, en niet moeilijk doen.
Past perfect bij mij.
groetjes, Erna
Goh wat een leuk en “waar” inzicht! M’n vaak (dus niet altijd) vegetarisch eten noem ik zelf “parttime vegetariër”. En iets “mindergoeds” eten geeft mij op dat moment een goed humeur. En een goed humeur vind ik alles waard!
Dankjewel Jelle.
Iedereen een fijne zonnige en kleurige dag!
Hoi Jelle,
Je bent zo leuk en lief! Ik werk als psycholoog en jouw site, teksten, instagramfoto’s en filmpjes zijn zeer waardevol, als ik een therapie wat minder zwaar/pijnlijk/ vermoeiend wil maken dan kijk ik graag even naar jouw tips. Ook wat je deelt over je persoonlijk leven vind ik erg leuk om te volgen. En dank dat je me er aan herinnert dat het geen doodzonde is als ik als veganist per ongeluk expres een stukje kaas in mijn mond stop. Keep up the good work! Liefs, Janine
Oei, deze woorden zijn toch wel redelijk confronterend. In de positieve zin. Misschien is
het beter om te zeggen herkenbaar. Als ik nl.
aan iets wil beginnen en ik denk dat ik niet in
staat ben het maximale er uit te halen, het niet
perfect kan doen begin ik er maar liever
helemaal niet aan. Hoe bedoel je geen midden!
Je woorden hebben me echt doen nadenken!
Het is inderdaad nog altijd beter iets 80% te
doen dan helemaal niet.
Dankje Jelle!
Topartikel precies op het juiste moment
Ik schiet ook vaak door naar perfectionisme wat zo jammer is.
Die middenweg dat is de weg denk ik
Dank voor dit heldere artikel
Groetjes Elly
Zo waar en toch zo moeilijk om aan te nemen dat de middenweg goed genoeg is. 😅
Ik ben al heel lang uit Nederland weg, bijna 40 jaar. Dankzij internet, waar ik pas sinds 2010 echt wat mee doe, heb ik ook meer contact met mijn geboorteland , waar ik opgegroeid ben. In het mooie Friesland. Waar ik nogal van schrik is dat bijna alle Nederlanders zoveel het woord ” moeten ” gebruiken. Terwijl in andere landen dat toch niet zo is. Daar doen de mensen gewoon, die gaan boodschappen doen, die gaan de keuken verfen etc. Dat jezelf het moeten opleggen lijkt me een hele stress situatie. Wat er vandaag niet kan komen, omt morgen wel. En daar is niets verkeerds aan. Wees wat soepel voor jezelf en neem wat meer tijd voor de mensen, die je tegenkomt en wat niet gepland was. Of stap van de fiets af en geniet van de mooie luchten, neem gewoon je tijd daarvoor. Dan begin je volgens mij pas echt te leven.
Mijn ervaring is ook dat het soms makkelijker is om wel 100% iets te doen en niet 99%. 100% is gewoon lekker duidelijk. Met 99% verval ik juist weer in een minder gewenst patroon.
Als ik een enorme golf van motivatie krijg om iets te doen of te laten, dan probeer ik in die periode mijn gedragsverandering door te voeren. Als de motivatie dan wegebt, dan is het dan het nieuwe normaal geworden. Het werkt voor mij heel goed om al is je motivatie ontzettend hoog, je toch met hele kleine stapjes te beginnen.
Is dat ook herkenbaar?
Daar is absoluut veel voor te zeggen René. Ik herken het ook, maar ik zie ook dat deze benadering voor de meeste mensen minder goed werkt. Het is misschien ook maar net wat je bestempelt als ‘uiterste’.
Beste Jelle,de meeste artikels die ik op maandag hier vind geven mij steeds meer een beter inzicht in het leven en hoe er mee om te gaan.Ze geven mij een soort van rust en bevestiging dat ik het nu op mijn leeftijd ,ik ben nu 65,allemaal wat meer los mag laten na een emotioneel zwaar leven en meer vertrouwen hebben dat uiteindelijk alles zichzelf oplost.Bedankt voor je wijze raad iedere week.Lieve groeten .Josiane