Artikel opslaan

Werk maken van vitaliteit – 4 onderdelen

Of je nu manager, medewerker of zelfstandig ondernemer bent – de vitaliteit op de werkvloer verhogen is belangrijk voor iedereen. Vitale mensen zijn gelukkiger en komen minder snel in een burn-out terecht. Een goede reden dus om werk te maken van vitaliteit.

Maar wat is vitaliteit precies? Je komt het vaak tegen als een soort verzamelbegrip van alles wat te maken heeft met je goed en fit voelen. Dat klopt, maar dat is niet lekker duidelijk en concreet.

Laten we het daarom simpel maken. Voor dit artikel knippen we vitaliteit op in 4 onderdelen:

  1. Gezond leven en je fit voelen.
  2. Geestelijke vitaliteit: zelfvertrouwen hebben, werken aan persoonlijke groei, omgaan met prikkels en stress.
  3. Sociaal-emotionele vitaliteit: in verbinding staan met jezelf en anderen.
  4. Zingeving: doen wat je belangrijk vindt, gemotiveerd zijn.
Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Gezond en fit zijn

Lekker werken gaat beter met een gezond lijf. Met een goede gezondheid haal je sowieso meer uit het leven, niet alleen op je werk.

Kleine gezonde gewoontes helpen je daarbij. Denk aan:

  • Voldoende fruit eten door altijd een gevulde fruitschaal in de buurt te hebben. Tip: vraag je werkgever om te zorgen voor (gratis) fruit op het werk.
  • Genoeg bewegen. Pak de fiets naar je werk, neem de trap in plaats van de lift en even overleggen of een telefoongesprek voeren kan ook best tijdens een wandeling in de buitenlucht.
  • Je collega’s sportief uitdagen. Wie zet de meeste stappen op een dag? En wie zittend de telefoon opneemt is af! Of begin een tafeltenniscompetitie.
  • Genoeg slapen. Maak afspraken over bereikbaarheid en zorg ervoor dat je voor het slapen gaan echt kunt ontspannen. Zorg ervoor dat je overdag genoeg daglicht krijgt en dat je slaapkamer lekker donker is. Ook belangrijk: drink na 15.00 uur geen koffie meer.
  • Op tijd pauze nemen. Ga samen met collega’s lunchen of maak er een lunchwandeling van. En gun jezelf af en toe een micropauze door 5 minuten uit het raam te staren, water te halen of naar een collega te lopen.
  • Minder alcohol drinken. Introduceer de alcoholvrije vrijdagmiddagborrel.

2. Je geestelijk goed voelen

Je kunt nog zo gezond zijn, als het geestelijk niet goed gaat – dan kun je niet het beste uit je werk en leven halen.

Mentale problemen kunnen een grote impact hebben op je dagelijkse functioneren.

Gelukkig zien steeds meer werkgevers in hoe belangrijk geestelijke of mentale gezondheid is. Toch is het niet altijd makkelijk om er ook daadwerkelijk iets mee te doen.

Aandacht besteden aan geestelijke vitaliteit op het werk is maatwerk. Zo zijn er beroepen waarbij je te maken krijgt met spannende situaties, heftige emoties of agressie van klanten, cliënten of patiënten.

Terwijl het bij andere beroepen juist veel meer gaat over te veel of te weinig prikkels krijgen en omgaan met hoge verwachtingen en stress.

Een aantal algemene tips zijn:

  • Maak praten over werkstress normaal. Geef het op tijd aan als je je overweldigd voelt en zoek samen naar oplossingen.
  • Ga bewust om met je tijd en energie. Zodat je een stapje extra kunt zetten als dat nodig is, maar ook weet wanneer je rust moet pakken.
  • Beoefen geduld en mindfulness. Wees je ervan bewust dat je niet overal invloed op hebt en dat alles voorbij gaat, ook vervelende situaties.
  • Ken je eigen grenzen en wees daar duidelijk over naar anderen.
  • Werk aan je zelfvertrouwen en persoonlijke groei. Dit doe je door kleine stapjes buiten je comfortzone te zetten en je te focussen op wat goed gaat.
  • Verbeter je productiviteit door jezelf te motiveren en afleidingen te minimaliseren.

De vitaliteit en het welzijn van je teamleden versterken?

Ontdek het Broednest zakelijk – ons platform speciaal ontworpen voor organisaties en bedrijven die de persoonlijke groei van hun team centraal stellen. 💼♥️

We geloven sterk in de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Dit komt allemaal samen in het Broednest van soChicken. Met als resultaat? Een boost in werkplezier, een vermindering van stress en een golf van positiviteit binnen je werk.

Ontdek Broednest zakelijk

3. In verbinding blijven

Sociaal-emotionele vitaliteit gaat over hoe je omgaat en communiceert met anderen. Mensen die sociaal-emotioneel vitaal zijn, doen dit met aandacht voor de behoeften van de ander én die van zichzelf. Dit betekent dat je sociaal en betrokken bent – zonder over je heen te laten lopen.

Belangrijk bij sociaal-emotionele vitaliteit op de werkvloer is dat mensen zich gesteund en gewaardeerd voelen. Als jij bijvoorbeeld net een moeilijk gesprek hebt gevoerd met een cliënt, dan is het fijn als je daarna even je hart kunt luchten bij een collega.

Ook wil je dat iedereen zich welkom voelt en dat mensen niet beoordeeld worden op een andere mening, voorkeur, achtergrond of beperking.

Verbinding op de werkvloer verbeteren kan ook zo:

  • Toon interesse in het leven van collega’s, opdrachtgevers of leveranciers. Praat niet alleen over het werk, maar ook over andere dingen die jullie bezighouden.
  • Help een collega uit de brand als dat nodig is. Durf zelf ook om hulp te vragen als je het te druk hebt of zelf geen oplossing ziet.
  • Organiseer af en toe een gezellige activiteit, maar maak er geen verplichting van.
  • Vier successen en bijzondere momenten met elkaar. Van een afgerond project tot het behalen van een certificaat en van verjaardagen tot geboortes.
  • Geef niet alleen opbouwende feedback, maar ook complimenten.
  • Communiceer open en eerlijk met elkaar, zodat iedereen weet waar die aan toe is.

4. Weet waar je het voor doet

Mensen die hun werk waardevol vinden en snappen waarom ze bepaalde taken uitvoeren, zijn gelukkiger dan mensen die geen zingeving ervaren in hun werk.

Je wilt het gevoel hebben dat je ertoe doet, dat je iets bijdraagt aan de maatschappij en dat je op een eerlijke, goede manier je werk kunt uitvoeren.

Als leraar wil je bijdragen aan goed onderwijs. Als verpleegkundige wil je goede zorg verlenen. Als boswachter wil je de natuur beheren. Veel mensen kiezen voor een beroep, omdat ze op de één of andere manier iets willen bijdragen.

Maar soms raak je teleurgesteld of voelt het werk zinloos. Bijvoorbeeld als blijkt dat je veel minder invloed hebt dan je dacht. Of omdat je vooral bezig bent met administratie en bureaucratische onzin.

Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om meer zingeving te ervaren:

  • Ontdek wat voor jou belangrijk is in het werk. Een coach of loopbaanbegeleider kan hierbij helpen.
  • Help elkaar eraan herinneren wat het grotere doel is. Misschien werk je voor een organisatie die werkt aan duurzame innovaties, gezond leven of eerlijke kansen. Of misschien is het meer indirect en zorg jij ervoor dat anderen hun handen vrij hebben om een positieve impact te maken.
  • Stap uit je comfort zone en ontwikkel nieuwe talenten of interesses. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen of je aan te sluiten bij een werkgroep of commissie.
  • Zoek naar manieren om het werk van jou en je eventuele collega’s beter of leuker te maken. Zijn er dingen die anders of slimmer kunnen? Ga daarmee aan de slag.
  • Werk aan een persoonlijk doel zoals je kennis vergroten, meer mensen helpen, financieel onafhankelijk worden of sparen voor een droomreis of sabbatical.

Inspireer je collega’s, medewerkers of klanten. Bijvoorbeeld door positieve verhalen van de werkvloer te delen, relevante artikelen door te sturen, een inspiratiesessie te organiseren of samen vrijwilligerswerk te doen.

Vergroot je werkplezier

Snel je werkplezier vergroten Bundel

We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.

In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.

We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test