“Rice is great if you’re really hungry
and want to eat two thousand of something.”

Mitch Hedberg

1. Stop met te weinig eten

Veel mensen die willen afvallen eten simpelweg te weinig. Ze beperken hun porties omdat ze niet teveel willen eten. Dit werkt averechts, omdat je hierdoor altijd honger hebt en je lichaam mogelijk ondervoedt.

Je wilt voorkomen dat je te weinig energie binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren. Langdurig extreem weinig calorieën eten is niet effectief op de lange termijn – wat je jezelf ook wijsmaakt. Je lichaam laat zich niet beetnemen. Het is belangrijk dat je de kwaliteit van je voeding verbetert, en dat je rustig afvalt.

Er is niets mis met veel eten. Het probleem zit hem in teveel energie binnen krijgen. Maar die twee dingen hoeven niet hetzelfde te zijn.

Je kunt je maaltijden altijd aanvullen met extra groente. Niemand houdt je tegen om een extra courgette, een hele bak champignons, een komkommer of een complete broccoli aan je maaltijd toe te voegen.

Je kunt je klem eten aan groente en nog steeds geen grammetje aankomen.

Groente bevat weinig calorieën en zit vol met vezels en voedingsstoffen. Eet er zoveel van als je wilt! Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden.

Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.

2. Drink meer water

Simpel. Niet alleen geeft het je tijdelijk een vol gevoel, het helpt je ook om ’spookhonger’ te verminderen. Vaak denken we dat we honger hebben, maar blijken we in werkelijkheid gewoon dorst te hebben. Door een glas water te drinken sluit je die oorzaak in ieder geval uit.

3. Ontbijt steviger

Voor sommige mensen maakt een stevig ontbijt het verschil tussen de hele ochtend aan eten denken en verbaasd zijn dat het alweer lunchpauze is.

Experimenteer met de grootte van je ontbijt. Voeg bijvoorbeeld extra fruit toe en onderzoek wat het doet voor je hongergevoel gedurende de dag.

4. Pak een stuk fruit

Heb je honger? Pak een appel. Heb je nog steeds honger? Pak dan nog een appel. Je moet wel héél hongerig zijn als je na twee appels nog steeds honger hebt.

Ben je niet zo gek op fruit? Dan kun je hetzelfde doen met wortels, komkommer of bleekselderij.

Het kan ook heel effectief zijn om fruit te combineren met een handje noten. Noten helpen je je hongergevoel snel verminderen, maar ze bevatten ook veel energie. Dus met zulke superpowers komt grote verantwoordelijkheid.

5. Breek je suikerverslaving

Ja. Als je verslaafd bent aan suiker dan zit je in een achtbaan van onbedwingbare trek, gevolgd door een suikerpiek, gevolgd door een suikerdal en opnieuw onbedwingbare trek. Hierdoor blijf je bezig.

Het is niet gezond, en het is niet echt handig als je wilt afvallen. Een suikerverslaving zorgt ervoor dat je de hele dag aan eten denkt.

Dus tijd om ermee te stoppen. Bouw je suiker inname af en geef jezelf één simpele regel: Ik eet géén geraffineerde suiker.

Simpel zat. Dan pak je maar een perzik.

6. Stop met bewerkte meuk

Bewerkte voeding is ontworpen voor je tong, niet je buikomtrek. Het is lekker, het ‘voedt’ je emoties. Maar het doet niet veel goeds voor je gezondheid en je taille. Daardoor blijf je eten en blijf je trek houden.

Dus? Dus beweeg richting onbewerkte voeding. Voeding die minder ‘intens’ van smaak is, zodat je er niet eindeloos van wilt blijven eten. Dat wil niet zeggen dat je vanaf nu álles zelf moet maken. Maar wel dat je beter oplet.

Een verpakking die claimt gezond te zijn verdient dubbele inspectie. Je dag kent gemiddeld zes eetmomenten. Werk aan het verbeteren van je maaltijden, en upgrade je tussendoortjes. Meer hoef je niet te doen.

En opnieuw: je kunt zoeken naar allemaal hippe, ingewikkelde en peperdure superfood snacks. Je kunt ook gewoon een stuk fruit pakken. Van die ene superfood reep koop je een zak wortelen waar je een halve week mee doet.

Maak het simpeler. Niet ingewikkelder. Probeer het niet perfect te doen, maar gewoon steeds beter.

7. Eet iets meer proteïnen

Zeker als je vooral plantaardig eet kan het voorkomen dat je niet zoveel proteïnen eet. Het kan dan helpen om iets meer proteïnen te eten, omdat dit je langer een verzadigd gevoel kan geven van koolhydraten.

Je hoeft niet overboord te gaan – maar een extra portie tofu, peulvruchten of (plantaardige) kwark kan het hongergevoel soms prima wegnemen.

8. Word bewust waarom je altijd honger hebt

Als je net een flinke maaltijd naar binnen hebt gewerkt en je hebt weer trek hebt, vraag je dan af waarom je trek hebt. Observeer je trek, maar handel er niet naar.

Merk hoe de trek komt opzetten en ervaar hoe hij vanzelf weer verdwijnt na een paar minuten. En besef hoe je – door even bewust te worden – een halve bak ijs buiten je lijf hebt gehouden.

Doe hetzelfde wanneer je trek hebt in hele specifieke, ongezonde voedingsmiddelen. Dit soort honger is waarschijnlijk emotionele honger. Je brein heeft geleerd vervelende gevoelens te onderdrukken door middel van specifieke voedingsmiddelen die veel endorfine produceren.

Grijp niet naar de chips, maar zet een timer op je telefoon en ga tien minuten mediteren. Grote kans dat je trek in chips daarna verdwenen is.

Gezond afvallen hoeft niet zo moeilijk te zijn

Moeiteloos plantaardig afvallen Bundel

We maken gezond afvallen onnodig moeilijk voor onszelf. In deze cursus ontdek je hoe je de Broednestmethode toepast op afvallen: met strategische veranderingen, in belachelijk kleine stappen.

Ontdek waarom je gezond en plantaardig kunt afvallen zonder veel te sporten en zonder constant honger te hebben. Leer hoe je je mindset verandert en ontdek hoe je je levensstijl stapje voor stapje aanpast op je nieuwe doelen.

Iedereen kan afvallen - jij ook. Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test