Artikel opslaan

“If you truly get in touch with a piece of carrot,
you get in touch with the soil, the rain, the sunshine.
You get in touch with Mother Earth and eating
in such a way, you feel in touch with true life,
your roots, and that is meditation.
If we chew every morsel of our food in that
way we become grateful and when you are
grateful, you are happy.”

Thich Nhat Hanh

Je eetpatroon versimpelen

Klopt, dat is een hele wijze quote hierboven. En het laat zien dat eten veel simpeler kan zijn dan we het vaak maken. En dat we er meer plezier en voldoening uit kunnen halen.

Als het je interesse heeft om je eetpatroon eenvoudiger en gezonder te maken, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Eten met aandacht is er natuurlijk één van. Mindful en intuïtief eten helpt je om betere keuzes te maken, beter naar je lichaam te luisteren, emotie-eten te verminderen, minder te overeten en meer te genieten.

Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om je eetpatroon te versimpelen. Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Maak het niet ingewikkelder dan het hoeft te zijn

Oké – laten we beginnen bij het begin. Variatie – als het op eten aankomt lijkt het wel een obsessie. Ergens gaandeweg heeft Sonja Bakker ons in de roerige 00’s geleerd dat variatie het MEEST belangrijk is – en hoewel er een kern van waarheid in zit, is het tijd om die gedachte los te laten.

Waarom? Omdat het ons tegenhoudt. Variatie is essentieel als je net zo ongezond eet als de gemiddelde mens. Als je echter bewust een beter eetpatroon ontwerpt, dan is het iets minder essentieel. Waarom? Omdat een gezond eetpatroon vrijwel alle voedingsstoffen bevat.

Bovendien, echt variëren doen de meeste mensen sowieso niet. Denk er maar eens over na: de meeste mensen eten bijna elke dag hetzelfde ontbijt, dezelfde tussendoortjes en dezelfde lunch. De meeste variatie vindt plaats bij het avondeten. En zelfs daar kiezen we voor een paar favoriete gerechten.

En dat is helemaal prima. Teveel variatie maakt het leven eindeloos ingewikkeld. Je wilt niet constant nieuwe gerechten hoeven proberen, je wilt alles wat je nodig hebt inbouwen in die paar terugkerende favoriete gerechten. Variatie kan geen kwaad, maar je hoeft niet te overdrijven.

2. Kies voor plantaardig onbewerkt

En als je nu toch bezig bent met het aanpakken van je eetpatroon, dan kan ik je aanraden om meteen te bewegen richting plantaardig onbewerkte voeding. Dat betekent overigens niet dat je veganist wordt, maar dat je er naartoe beweegt en er dus de voorkeur gaan geeft.

Waarom? Er zijn veel voordelen. Plantaardige onbewerkte voeding is:

  • Voedzaam en gezond. Niet alleen is het eten zelf gezond omdat het vol zit met voedingsstoffen en vezels. Maar ook omdat het zo voedzaam is dat je minder behoefte hebt aan ongezonde tussendoortjes. Onbewerkte plantaardige voeding helpt bovendien het risico op hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker en een heleboel andere ellende te verminderen. Best fijn.
  • Betaalbaar. Met uitzondering van peperdure, luxe vegan vervangers – is plantaardig eten onwijs betaalbaar. Rijst, zoete aardappels, linzen, havervlokken, zilvervliesrijst, tofu – dat zijn geen dingen waar je arm van wordt. Groenten, peulvruchten, noten, fruit en andere verse ingrediënten zijn niet perse goedkoop. Maar wanneer je geen zuivel en vlees meer koopt, komt er een heleboel budget beschikbaar voor betere producten.
  • Lang houdbaar en geen gevaar in de keuken. Gebruik gerust dezelfde snijplank nog een keer. Geen probleem als je tomaten of tofu hebt gesneden. En maak je niet zo druk om bederf – groente en fruit maken goed duidelijk wanneer je ze beter niet meer kunt eten. Bovendien zijn plantaardige producten als havermelk, tofu, fruit en groente vaak erg lang houdbaar. Lekker makkelijk.
  • Duurzaam en vrij van dierenleed. Plantaardig is niet alleen aardig voor jou en je portemonnee. Het is ook aardiger voor al onze mede aardlingen. De productie van vlees en zuivel zijn een enorme bron van broeikasgassen en dierenleed. Beide niet nodig, zeker niet iedere dag.

Overweeg bijvoorbeeld om when-at-home vegan te eten. Waarbij je in de supermarkt geen dierlijke producten meer koopt, en voor de rest soepeler bent. Ik eet zelf thuis plantaardig, en buiten de deur vooral plantaardig maar sowieso vegetarisch.

2. Maak een lijstje van favoriete gerechten

Welke gerechten die voldoen aan deze voorwaarden maken je blij?

  1. Overwegend onbewerkt plantaardig.
  2. Snel om te bereiden en binnen budget.
  3. Prima om regelmatig te eten (eventueel met kleine variaties).

Zo kun je denken aan warme havermout met plantaardige melk, rood fruit uit de vriezer, gemalen lijnzaad, wat kurkuma, een lik onbewerkte pindakaas en banaan.

Snel gemaakt en onwijs gezond. En er is geen reden dat je dit morgen niet opnieuw kunt eten. Wellicht met ander fruit, of een andere topping. Maar de basis is simpel.

Of wat dacht je van een enorme pan linzensoep die je deels invriest zodat je er de hele week van kunt eten? Vandaag eet je hem puur. Morgen gooi je er een hand verse spinazie doorheen. Overmorgen een scheut kokosmelk en wat extra specerijen. Lekker simpel.

Schrijf eens voor jezelf op welke gerechten je regelmatig eet:

  1. Noteer 1-3 ontbijtjes.
  2. Noteer 1-3 lunchgerechten.
  3. Noteer 5-10 dinergerechten.

Deze gerechten kun je vervolgens upgraden om ze gezonder te maken. En ze vervolgens blijven rouleren. Zo maak je boodschappen doen eenvoudiger en kun je vaker in grote hoeveelheden koken. Zie ook mijn artikel over meal preppen.

Ben je op zoek naar inspirerende recepten? Billy post op Leukegeit onze favoriete en meest eenvoudige veggie recepten. Check zijn recepten hier…

3. De natuur heeft het al voor je verpakt

Super simpel, maar het vermelden waard. We zijn soms op zoek naar allerlei ingewikkelde tussendoortjes terwijl het zo simpel kan zijn: pak een stuk fruit, een handje noten, een wortel of een rauwe paprika.

Tussendoortjes vormen een geweldige mogelijkheid om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Vooral fruit is een dankbaar tussendoortje. Makkelijk mee te nemen, overal verkrijgbaar, onwijs gezond en nog lekker ook.

4. Overweeg intermittent fasting

Ja – als je het over minimalisme in je eetpatroon hebt, dan mag dit niet ontbreken. Want je kunt ook gewoon niet eten.

Intermittent fasting is het idee dat je je lichaam langer dan gebruikelijk de tijd geeft om te herstellen, rusten en vet te verbranden. Je kiest een begin- en startpunt, en daartussen eet en drink je ~0 calorieën.

Honger komt in vlagen, en wanneer je aan het vasten bent ontdek je al snel dat honger veel minder eng is dan het vroeger leek. Sterker nog, veel mensen rapporteren extra energie en uithoudingsvermogen wanneer ze aan het vasten zijn.

Vasten heeft daarbij een hoop mentale voordelen. Zoals het ontwikkelen van meer discipline en een sterker gevoel van vrijheid.

Zelf vast ik regelmatig. Meestal stop ik dan ’s avonds met eten, en lunch ik de volgende dag laat. Tot die tijd leef ik op water, thee en zwarte koffie.

Vasten is niet voor iedereen. Maar als je je eetpatroon wilt versimpelen is het een geweldig gereedschap. Zo kun je je ontbijt overslaan en hiermee veel tijd besparen. En kun je in je andere maaltijden dus meer eten terwijl je gewoon op gewicht blijft.

Vasten gecombineerd met een onbewerkt plantaardig eetpatroon is bovendien extra effectief. Je ervaart veel minder honger (omdat je geen geraffineerde suikers eet) en geeft je lichaam echte voeding waar het goed op functioneert.

Voordat je begint met vasten wil ik je aanraden dit artikel te lezen. Hierin leg ik uit wat de risico’s zijn en waar je op moet letten.

Vasten wordt afgeraden als je momenteel of in het verleden worstelde met een eetstoornis, als je voorgeschreven medicatie gebruikt of onder behandeling bent. Overleg in deze gevallen met je (huis)arts. Ook is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam en niet naar mij. Begin klein en bouw rustig op, en drink voldoende water.

Meer tips om gezonder te leven

In mijn online cursus blei lijf leer ik je stap voor stap een simpeler en gezonder eetpatroon ontwerpen. Zodat je je fitter, energieker, slanker, gezonder en blijer voelt.

Wil je meer weten?

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test