Artikel opslaan

“Verlangen is de bron van alle problemen”

De bron van lijden op aarde is altijd een vorm van verlangen, aldus een boeddhistische leraar. En als je erover nadenkt zit hier een kern van waarheid in. Verlangen hangt samen met teleurstelling, wanneer het niet loopt zoals je had gewild. Verlangen hangt ook samen met hebzucht en alle vervelende dingen die daar uit voort kunnen komen.

Door te verlangen maak je je leven doorgaans moeilijker, niet eenvoudiger. En dat is dan ook de reden dat onder andere de boeddhistische leer draait om acceptatie van wat is. Door af en toe te stoppen met verlangen en het leven te accepteren, vind je rust en geluk.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maar verlangen hangt ook samen met groei

Onze drang naar meer heeft ons gebracht waar we nu zijn. Het stelt ons in staat om doelen te bereiken, om de wereld te veranderen, om onze levens beter in te richten. Dit is ook één van de meest bijzondere eigenschappen van ons als mens. Het is dus ook zeker niet mogelijk, en ook niet wenselijk, om verlangen uit ons leven te bannen.

Bovendien heeft het weinig zin om te verlangen naar een leven zonder verlangen. Volgens de bovenstaande wijsheid zul je namelijk vroeg of laat lijden door dit verlangen.

Daar komt bij dat een besef van groei en vooruitgang een belangrijke bron van geluk is voor mensen. Zodra we zien dat we vooruit komen voelen we ons beter. Het is één van de fundamenten onder een gelukkig leven, en het is ons verlangen naar verandering waardoor we groeien. Uiteindelijk zou een leven zonder verlangen ons dus niet gelukkiger maken.

Maar hoe kun je acceptatie dan inzetten om je leven mooier en eenvoudiger te maken? Door het in te zetten op de momenten dat je het nodig hebt.

Het leven accepteren zoals het komt

Het leven is als een achtbaan. Er zijn stukken dat je lekker vooruit gaat, er zijn grote pieken die je vlinders in je buik bezorgen en er zijn diepe dalen die je voelt in je maag. En net als je lekker omhoog lijkt te gaan, ben je alweer bezig aan een afdaling.

Het leven is dynamisch. Je weet nooit wat er om de hoek op je wacht. Je maakt fijne dingen mee en je maakt vervelende dingen mee, daar kunt je weinig aan veranderen.

En dat is dus ook meteen de kern van acceptatie. Je vindt rust en vrijheid als je, ook in moeilijke tijden, het leven kan accepteren zoals het is. Met al haar schoonheden en imperfecties. Door even niets te willen, niets te hoeven veranderen, je niet te verzetten en alles even te laten zoals het is.

Het betekent dat je bijvoorbeeld gaat mediteren, en beseft dat alles even mag zijn zoals het nu is. Dat je niet hoeft te vechten tegen het leven, dat je niets hoeft te veranderen. Je accepteert jezelf, de mensen om je heen en de situatie waarin je je bevindt. Eventjes heb je geen verlangen, geen oordeel en geen goede of slechte emoties.

Je ziet nooit het hele beeld

In het artikel ‘Waarom Goed en Slecht Niet Bestaan‘ leg ik uit dat je nooit kunt oordelen of iets goed of slecht is, omdat je nooit het hele plaatje ziet.

Jij weet niet of jouw ontslag goed of slecht zal uitpakken op de lange termijn. Het voelt nu misschien slecht, maar het kan zomaar het beste zijn dat je ooit is overkomen.

En dit besef is dan ook nodig om te kunnen accepteren dat het leven zoals je dat op dit moment ervaart mag zijn zoals het is. Je kunt het zo laten, omdat je niet kunt zeggen of het nu goed of slecht is.

Zo zijn veel mensen die een burn-out hebben overwonnen dankbaar dat ze het hebben meegemaakt. De burn-out was een zwarte periode in hun leven, maar ze zijn er sterker door geworden en het heeft ze naar hun mening gevormd tot een beter mens.

Begin met acceptatie en verander je leven

Sta regelmatig stil, kom tot jezelf en accepteer je leven zoals het is. Dit kun je doen door te mediteren, door van je af te schrijven of door bewust en in het moment te zijn. Het gevoel van acceptatie maakt je tijdelijk vrij van je verlangens, en dus vrij van vrijwel al het lijden.

Wanneer je dit regelmatig doet, zul je merken dat je deze houding ten opzichte van het leven mee zult dragen in het dagelijks leven. Je zult stabieler zijn in moeilijke tijden, en meer kunnen genieten van je leven.

Leren accepteren is niet altijd makkelijk. Maar je zult merken dat je snel leert, en dat je de wereld om je heen steeds makkelijker kunt loslaten. En zo zul je je stap voor stap steeds vrijer en rustiger voelen.

Meer tips om te leren accepteren?

In de volgende soChicken artikelen leer je meer over de kracht van acceptatie. In het onderstaande boek vind je talloze praktische oefeningen om het leven te leren accepteren, afscheid te nemen van emotioneel lijden en voluit te kunnen leven in het nu.

 

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test