“Verlangen is de bron van alle problemen”
De bron van lijden op aarde is altijd een vorm van verlangen, aldus een boeddhistische leraar. En als je erover nadenkt zit hier een kern van waarheid in. Verlangen hangt samen met teleurstelling, wanneer het niet loopt zoals je had gewild. Verlangen hangt ook samen met hebzucht en alle vervelende dingen die daar uit voort kunnen komen.
Door te verlangen maak je je leven doorgaans moeilijker, niet eenvoudiger. En dat is dan ook de reden dat onder andere de boeddhistische leer draait om acceptatie van wat is. Door af en toe te stoppen met verlangen en het leven te accepteren, vind je rust en geluk.
Maar verlangen hangt ook samen met groei
Onze drang naar meer heeft ons gebracht waar we nu zijn. Het stelt ons in staat om doelen te bereiken, om de wereld te veranderen, om onze levens beter in te richten. Dit is ook één van de meest bijzondere eigenschappen van ons als mens. Het is dus ook zeker niet mogelijk, en ook niet wenselijk, om verlangen uit ons leven te bannen.
Bovendien heeft het weinig zin om te verlangen naar een leven zonder verlangen. Volgens de bovenstaande wijsheid zul je namelijk vroeg of laat lijden door dit verlangen.
Daar komt bij dat een besef van groei en vooruitgang een belangrijke bron van geluk is voor mensen. Zodra we zien dat we vooruit komen voelen we ons beter. Het is één van de fundamenten onder een gelukkig leven, en het is ons verlangen naar verandering waardoor we groeien. Uiteindelijk zou een leven zonder verlangen ons dus niet gelukkiger maken.
Maar hoe kun je acceptatie dan inzetten om je leven mooier en eenvoudiger te maken? Door het in te zetten op de momenten dat je het nodig hebt.
Het leven accepteren zoals het komt
Het leven is als een achtbaan. Er zijn stukken dat je lekker vooruit gaat, er zijn grote pieken die je vlinders in je buik bezorgen en er zijn diepe dalen die je voelt in je maag. En net als je lekker omhoog lijkt te gaan, ben je alweer bezig aan een afdaling.
Het leven is dynamisch. Je weet nooit wat er om de hoek op je wacht. Je maakt fijne dingen mee en je maakt vervelende dingen mee, daar kunt je weinig aan veranderen.
En dat is dus ook meteen de kern van acceptatie. Je vindt rust en vrijheid als je, ook in moeilijke tijden, het leven kan accepteren zoals het is. Met al haar schoonheden en imperfecties. Door even niets te willen, niets te hoeven veranderen, je niet te verzetten en alles even te laten zoals het is.
Het betekent dat je bijvoorbeeld gaat mediteren, en beseft dat alles even mag zijn zoals het nu is. Dat je niet hoeft te vechten tegen het leven, dat je niets hoeft te veranderen. Je accepteert jezelf, de mensen om je heen en de situatie waarin je je bevindt. Eventjes heb je geen verlangen, geen oordeel en geen goede of slechte emoties.
Je ziet nooit het hele beeld
In het artikel ‘Waarom Goed en Slecht Niet Bestaan‘ leg ik uit dat je nooit kunt oordelen of iets goed of slecht is, omdat je nooit het hele plaatje ziet.
Jij weet niet of jouw ontslag goed of slecht zal uitpakken op de lange termijn. Het voelt nu misschien slecht, maar het kan zomaar het beste zijn dat je ooit is overkomen.
En dit besef is dan ook nodig om te kunnen accepteren dat het leven zoals je dat op dit moment ervaart mag zijn zoals het is. Je kunt het zo laten, omdat je niet kunt zeggen of het nu goed of slecht is.
Zo zijn veel mensen die een burn-out hebben overwonnen dankbaar dat ze het hebben meegemaakt. De burn-out was een zwarte periode in hun leven, maar ze zijn er sterker door geworden en het heeft ze naar hun mening gevormd tot een beter mens.
Begin met acceptatie en verander je leven
Sta regelmatig stil, kom tot jezelf en accepteer je leven zoals het is. Dit kun je doen door te mediteren, door van je af te schrijven of door bewust en in het moment te zijn. Het gevoel van acceptatie maakt je tijdelijk vrij van je verlangens, en dus vrij van vrijwel al het lijden.
Wanneer je dit regelmatig doet, zul je merken dat je deze houding ten opzichte van het leven mee zult dragen in het dagelijks leven. Je zult stabieler zijn in moeilijke tijden, en meer kunnen genieten van je leven.
Leren accepteren is niet altijd makkelijk. Maar je zult merken dat je snel leert, en dat je de wereld om je heen steeds makkelijker kunt loslaten. En zo zul je je stap voor stap steeds vrijer en rustiger voelen.
Meer tips om te leren accepteren?
In de volgende soChicken artikelen leer je meer over de kracht van acceptatie. In het onderstaande boek vind je talloze praktische oefeningen om het leven te leren accepteren, afscheid te nemen van emotioneel lijden en voluit te kunnen leven in het nu.
- Laat Dingen Zijn Wat ze Zijn
- Alles is Goed, Ook de Slechte Dingen
- Niemand Geeft om je, en dat is iets Goeds
- Koppel je Geluk Los van de Toekomst
- Acceptatie: Loslaten voor Meer Rust
Leren accepteren en loslaten
Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.
In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.
Doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Wat een prachtig artikel,soms valt dat niet mee.Maar het is zeker de moeite waard om er wat mee te doen.
Groetjes,arnoul
Helemaal waar wat geschreven wordt. Ik pas het sinds een paar maanden- toe in mijn leven. Het valt niet altijd mee maar het heeft me al veel rust opgeleverd. Mijn verlangen om zaken te veranderen, vooruit te komen (wat je daar dan ook onder wilt verstaan) zorgt voor een vol leven. Soms is dat leuk, soms ook niet. Maar sinds ik heb geaccepteerd dat ik dit zelf allemaal aan haal en daarbij besef dat het niet altijd leuk is is het dragelijker geworden. Deze mini-momenten van acceptatie zorgen dat lijden voor mij omslaat in leiden.
Groet
Antoinette
Ja, accepteren is inderdaad de kern van een gelukkig en mooi leven. Maar ook het realiseren van je verlangens begint daar! Zodra je accepteert dat je een verlangen nog niet gerealiseerd hebt, ontstaat de ruimte om dat verlangen te gaan realiseren. Hoe zou je bv. iets kunnen leren zolang je niet accepteert dat je het nog niet kunt? Dat nodigt niet echt uit tot oefenen, want je kunt het immers al. Maar juist als je weet dat je het nog niet kunt, kun je gaan oefenen om het te leren.
Mooi beschreven! En het is ook echt zoo door te verlangen zie je ook niet de mooie dingen die nu gebeuren. Dit gaat over mij. mijn leven is 1 grote fantasie van hoe ik het graag zou willen. Dat is zker lijden wanneer de realiteit zo anders is. Vanaf nu probeer ik in het hier en nu te blijven
Dank weer, Jelle!
Mijn gouden affirmatie als ik te veel wil, of als ik aan het duwen en trekken (lees: forceren) ben:
Stil zijn.
Niks doen.
Niks willen…
Je kunt er op mediteren, of tussendoor eens aan denken, maar ik gebruik het soms net zo goed op de loopband op de sportschool als ik dreig te veel in de competitie te gaan met mezelf.
Bliss…