Artikel opslaan

“Just as your car runs more smoothly
and requires less energy to go faster
and farther when the wheels are in perfect
alignment, you perform better when your thoughts,
feelings, emotions, goals, and values are in balance.”

Brian Tracy

1. Probeer minder te doen

Je hebt waarschijnlijk het gevoel dat er teveel te doen is en dat je te weinig tijd hebt. Het is herkenbaar – maar dat maakt het niet logisch of wenselijk.

Evenwicht vinden lijkt een kwestie van tijdgebrek. In werkelijkheid draait het om betere keuzes te maken.

Waarom? Tijd is niet onderhandelbaar. Je krijgt een vaste hoeveelheid tijd te besteden per dag en tijd beweegt maar in één richting. Je kunt de hoeveelheid tijd niet veranderen – maar wel wat je wenst te doen met deze tijd.

En als het evenwicht zoek is dan is de kans groot dat je teveel wenst of dingen wenst die je niet dienen.

Wil je echt evenwicht vinden in je leven? Doe dan minder, en doe alleen de dingen die er écht toe doen. Schrappen is je antwoord.

Dat is overigens niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Schrappen doet soms pijn. Dat is ook de reden dat zoveel mensen overspannen raken en ongelukkig zijn – als je alles probeert te doen dan zul je op een of andere manier bezwijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Wees meer tevreden met wat je hebt

Ontevredenheid maakt je leven al snel onrustig, druk en overweldigend. Hierdoor raak je het evenwicht kwijt en voel je je ellendig en gespannen.

Wanneer je tevredenheid beoefent ervaar je meer rust, dankbaarheid en acceptatie. Je voelt je blij, vrolijk en lekker ontspannen. Want het leven is prima zoals het is. Je voelt geen drang om alles te veranderen, om nieuwe projecten op te starten en nog meer hooi op je vork te nemen.

Tevredenheid is willen wat je al hebt. Realiseer dat de dingen die je hebt ooit dingen waren waar je naar verlangde.

Het beoefenen van tevredenheid is een effectieve manier om evenwicht te vinden, omdat het voorkomt dat je je leven nog voller en drukker maakt. Tevredenheid cultiveert kalmte en positieve gevoelens.

3. Neem meer tijd voor rust

Weet je waar we in onze samenleving vaak aandacht aan vergeten te schenken? Onze mentale gezondheid. En dat terwijl we steeds meer druk leggen op onze mentale wereld.

Hartstikke leuk dat we gezond eten, joggen en groene smoothies drinken. Maar als we ondertussen rondlopen met neuroses, angsten, perfectionisme, negatieve gedachten en chronische stress dan is het leven nog altijd uitdagend.

Rusten – écht rusten – is iets waar veel mensen niet aan toe komen. We laten ons meeslepen door entertainment, door (sociale) media, door de prikkels van onze smartphones.

Evenwicht vinden lijkt een hele uitdaging in een wereld vol afleiding. Maar het is belangrijker dan ooit om hier beter in te worden. Zet alles op stil, blokkeer tijd in je schema en neem tijd voor echte voedende ontspanning. Meditatie, natuur, luisteren naar muziek, een boek lezen – dingen die je echt helpen opladen.

Door beter te worden in ontspannen kun je meer hebben. De wereld voelt minder overweldigend en de tijd lijkt langzamer te verstrijken. Op een lege batterij kun je niet werken – je moet je batterij regelmatig opladen om problemen te voorkomen.

4. Maak tijd voor je dierbaren

Hoe hoger de kwaliteit van je relaties, des te beter je leven aanvoelt. En je verhoogt de kwaliteit van je relaties onder andere door tijd met elkaar door te brengen.

Want hoe belangrijk we al onze bezigheden ook vinden – uiteindelijk zijn het de relaties met onze dierbare familieleden en vrienden die ons leven echt betekenis geven.

Je relaties verwaarlozen is een perfecte manier om ongelukkig en zelfs depressief te worden. Breng meer tijd door met de mensen van wie je het meeste houdt. Investeer in je relaties. Je zult merken dat het je helpt evenwicht te vinden.

5. Plan je week beter

Door je week slim en effectief te plannen voorkom je dat één levensgebied (zoals je werk) teveel ruimte inneemt, waardoor je het evenwicht verliest.

Neem elke week een moment om even je week te evalueren en de komende week te plannen. Zo kun je rustig genieten van je week in de wetenschap dat je je geen zorgen hoeft te maken of je wel het ‘juiste’ doet.

Lees ook mijn artikelen:

6. Werk richting betekenis

We besteden doorgaans een groot deel van ons leven aan werk. Als je werk vervolgens geen voedend onderdeel van je leven vormt, dan wordt het lastig om evenwicht te vinden in je leven.

Naast het betalen van de rekeningen, wil je dat je werk je idealiter helpt bij te dragen aan de levens van anderen. Helpen jouw bezigheden de wereld ietsje mooier te maken? Of heb je het gevoel dat je alleen werkt voor je loonstrookje?

Een gevoel van betekenis en voldoening is belangrijk om je gelukkig en goed over jezelf te voelen. Als je voelt dat je werk je geen voldoening brengt, maak dan een plan om hier verandering in te brengen. Zoek ander werk, start een nieuwe carrière of vind een andere bezigheid die je helpt werken richting betekenis (zoals een hobby of vrijwilligerswerk).

Meer tips om evenwicht te vinden

De afgelopen jaren zocht ik uit wat de meest strategische gebieden zijn om in te investeren om evenwicht te vinden in je leven.

In mijn boek Steeds leuker laat ik je zien hoe je je leven leuker maakt en in balans brengt in kleine, haalbare, praktische stappen.

Lees de recensies en bestel direct…

Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven Bundel

Hoe vind je tijd voor jezelf in een druk gezin, met een veeleisende baan, een bruisend sociaal leven - of alles tegelijk? Als je worstelt met het vinden van balans heb ik goed nieuws voor je.

In deze compacte cursus laat ik je zien hoe je anders kunt kijken naar balans. We ruimen een aantal stressverhogende misverstanden op en zetten stappen richting een leven met meer balans.

Ervaar meer overzicht, rust en het heerlijke gevoel dat het leven gewoon lekker loopt.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test