Een gezond lichaam wordt niet ziek
Moeheid, een griepje, verkoudheidjes, pijn in je buik, hoofdpijn, huidproblemen, last van je gewrichten en ga zo maar door. Veel mensen hebben regelmatig of zelfs chronisch last van kleine, irritante aandoeningen. Je weet niet hoe je eraan bent gekomen, en je weet al helemaal niet hoe je er weer vanaf komt.
Een lichaam dat niet in balans is kan niet goed voor zichzelf zorgen. Hoe beter jij je lijf verzorgt, des te beter je lichaam voor jou kan zorgen. Een lichaam dat goed in balans is, wordt niet zomaar ziek. Je lijf kan zichzelf helen, kan wonderlijke dingen voor je doen, mits je het de ruimte geeft.
De onderstaande basics sporen je aan om je lichaam beter te verzorgen. Breng je lichaam in balans, en merk hoe je energie terug komt en allerlei vreemde kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.
1. Voed je lichaam, niet je tong
Doe je best om meer te leren over voeding en de effecten ervan op je lichaam. Richt je eetpatroon niet in op smaak, en ook niet op de hoeveelheid calorieën. Baseer je eetpatroon op voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Dat houdt in dat je kiest voor ‘schone’ voeding die je lichaam ondersteunt. Schone voeding is voedsel dat zo weinig mogelijk bewerkt is in fabrieken, dat geen chemische additieven bevat en het liefst een biologische oorsprong heeft.
Eten draait in eerste instantie om het voeden van je lichaam, en in tweede instantie om de smaak. Bovendien is smaak een relatief begrip. Wanneer je regelmatig producten met suikers en bewerkte koolhydraten eet, dan krijg je behoefte aan meer suiker. Zodra je suiker en chemische smaakversterkers uit je voeding schrapt, dan neemt deze trek vanzelf af.
Hoe meer je leert over de effecten van voeding op je lichaam, des te makkelijker het wordt om gezonde keuzes te maken. Niet alleen omdat je meer kennis opdoet, maar ook omdat je al dat ‘fabrieksvoedsel’ simpelweg niet meer wílt eten. Wil je meer leren over gezonde voeding? Begin dan bij deze links:
- Hoe je echt gezonde voeding eenvoudig herkent
- Gezonder leven in kleine stapjes
- Hoe je je lichaam in balans brengt met 19 gewoontes
- Check of je nu voedingsstoffen tekort komt
2. Gebruik je lichaam waarvoor het ontworpen is
Ja, een stoel is ontworpen voor het mensenlichaam. Maar dat betekent niet dat het mensenlichaam is ontworpen voor de stoel!
Je lijf is niet gemaakt om de hele dag te zitten, te hangen en te liggen. Je lijf is gemaakt om in beweging te zijn. Je lijf is gespecialiseerd in beweging. Wandelen, rennen, bukken en opstaan, dansen, springen, klimmen en vrijen. Allemaal bewegingsvormen waar je lijf in is gespecialiseerd.
Als je wilt dat je lichaam in balans is, dan moet je het zijn natuurlijke gedrag laten vertonen. Dus niet stilzitten, en ook niet extreem hard sporten in de sportschool. Gewoon regelmatig en gevarieerd bewegen, liefst in de buitenlucht, is voldoende om in balans te blijven.
Breng beweging in je leven. Laat je (leen)hond uit, loop naar het station, druk een paar keer op tijdens een rsi break, dans op fijne muziek, maak een wandeling met een goede vriend(in), sport terwijl je je favoriete soap kijkt. Zorg dat je in beweging blijft, en merk hoe lekker je je voelt. Lees ook deze tips om gemakkelijk fit te blijven.
3. Vreet jezelf niet van binnenuit op
Wie denkt aan gezond leven, denkt automatisch aan salades en sportscholen. Maar veel mensen beseffen niet dat alle salade in de wereld je niet gezond kan maken als je jezelf ondertussen van binnen opvreet.
Hoe doe je dat, jezelf opvreten? Simpel, door jezelf zorgen te maken.
Piekeren, stress en alle andere emoties die zijn afgeleid van angst, zoals haat en jaloezie, maken je lichaam kapot. Deze emoties roepen lichamelijke reacties bij ons op die schadelijk zijn. Angst schaadt je lichaam. Het verkrampt en verstoort je hele organisme. Angst (en stress) zorgen voor de aanmaak van hormonen die je dik maken, je stofwisseling vertragen en uiteindelijk verschillende gevaarlijke ziektes kunnen veroorzaken.
Daarnaast duiken er plotseling allerlei kwaaltjes op. Als je je maar genoeg zorgen maakt, dan zal je lichaam uit balans raken. Je organisme raakt in de war, het kan niet meer goed voor zichzelf zorgen omdat er zoveel essentiële processen in je lichaam worden verstoord door deze schadelijke emotie.
Hoe kun je voorkomen dat je jezelf van binnenuit opvreet? Door te stoppen met leven vanuit angst, en je vooral bezig te houden met de tegenovergestelde emotie: liefde. De volgende artikelen vertellen je meer!
- Liefde of angst, de keuze die je leven kan veranderen
- Tevredenheid: de sleutel naar een gezond lichaam
- Leven zonder stress: 19 gouden tips
- Leer hoe je kunt stoppen met piekeren en stress
Laat je lichaam voor je zorgen
Voed je lichaam met voedzame, schone en helende voeding. Houd je lijf gezond door in beweging te blijven, leid een positief leven gevuld met liefde en vermijd angst in al zijn vormen.
Wanneer je je lichaam met deze drie basics in balans brengt zul je merken dat je lijf optimaal voor jou kan zorgen. Alle processen in je lichaam worden ondersteund, waardoor onverklaarbare kwaaltjes zullen afnemen en jij je lekkerder in je vel zult voelen.
Meer tips om je lichaam in balans te brengen
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Daarnaast zijn de onderstaande boeken een goed startpunt om meer te leren over gezonde voeding.
Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…
Reacties
Ik vraag me soms echt af hoe je dat doet, je hebt geweldige timing, ik lees het bij veel mensen.. Ik ben inmiddels bijna een week ziek met nogal buikpijn. Meestal weet ik wel ongeveer waar het door komt, het stressdeel enzo, maar nu niet echt, misschien moet ik toch wat meer moeite voor mezelf gaan doen.. thanks man.